Overdracht voor de zorg voor het Mausoleum Ede aan leerlingen van De Regenboog

Op dinsdag 10 april 2018 was burgemeester René Verhulst met de wethouders van de gemeente Ede aanwezig bij de overname van de zorg voor het Mausoleum.

De burgemeester gaf een toespraak bij de overdracht van het Mausoleum. Waarna de heer B. Verduijn een verhaal over de oorlog vertelde. Leerlingen van basisschool De Regenboog nemen de zorg voor het monument over van de leerlingen van De Vlinderboom.

Het Mausoleum wordt elk jaar geadopteerd door een basisschool in het kader van het Project ‘Adopteer een monument’. Dit is in 1985 opgezet door Stichting Februari 1941.

Vorig jaar adopteerde groep zeven van De Vlinderboom het monument. Deze groep, inmiddels groep acht, draagt het Mausoleum nu over aan leerlingen van groep zeven van De Regenboog.

Doel van de adoptie is leerlingen vertrouwd te maken met de ontstaansgeschiedenis van een monument. Zo kunnen ze leren begrijpen waarom er mensen in de Tweede Wereldoorlog bereid zijn geweest, en er ook vandaag de dag nog mensen bereid zijn, hun leven te geven voor vrijheid.

De beide scholen wisselden een overname oorkonde uit. Waarna het Wilhelmus gezongen werd na 1 minuut stilte.

De afgelopen tijd is er veel werk verricht aan het Mausoleum, de letters in de stenen zijn opnieuw in goudkleur gemaakt en zijn er enkele stenen in het monument vervangen.

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden