Nog maanden onzekerheid over de vliegroutes Lelystad

Foto: Ede.nieuws.nl

Bewoners van de Veluwe zullen nog maanden moeten wachten voordat duidelijk wordt wat de gevolgen voor het milieu zijn van de nieuwe vliegroutes van Lelystad Airport. Dat blijkt uit een brief die maandagavond door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat naar de Tweede Kamer is gezonden.

Het gaat daarbij om routes waarbij lang laag wordt gevlogen over onder meer de Veluwe. Dat lang laag vliegen is nodig omdat het vliegverkeer van Lelystad het verkeer van Schiphol anders zou hinderen.

Hoog Overijssel en andere actiecomités ontdekten verschillenden fouten in het rapport dat de milieueffecten van de routes weergaf. Zo werd aangetoond dat er met verkeerde gegevens werd gerekend. Volgens de actiecomités werd de geluidsoverlast te laag voorgespiegeld. Het ministerie heeft de fouten toegegeven.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat het rapport wordt bijgewerkt. Daarna moet duidelijk zijn wat de daadwerkelijke gevolgen zijn van de voorgestelde vliegroutes. Naar verwachting is dat rapport begin februari klaar.

Ook schrijft de minister dat het niet mogelijk is om voor 2023 een algehele herziening van het luchtruim te realiseren. De algehele herziening van de vliegroutes in het luchtruim zou een mogelijke oplossing bieden i.v.m. de hoogtes van de vliegroutes over de Veluwe.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden