Tere accenten met herfstklokjes in de rotstuin

Foto:

Tal van bol- en knolgewassen zijn uitermate geschikt voor een rotstuin. En dat hoeven echt niet alleen voorjaarsbolletjes te zijn.

Ook zomers en in het najaar kunt u uw rotstuin accentueren met leuke bloeiers. Een minder bekende soort is het herfstklokje. De Latijnse naam voor dit bijzonder elegante bolgewasje is Leucojum autumnale. De naam is afgeleid van het Griekse leucoein en betekent  ‘witte ogen’.  Autumnale slaat uiteraard op het jaargetijde waarin deze bol bloeit. Leucojum behoort tot de familie van de Amaryllidaceae, waartoe ook narcissen en sneeuwklokjes horen.

Op een afstandje lijkt het herfstklokje wel enigszins op het sneeuwklokje, maar de bloem is toch echt anders. Bij het sneeuwklokje zijn de buitenste drie bloemblaadjes groter dan de binnenste drie. Bij het herfstklokje zijn alle zes bloembladen even groot.  De kleur is ook anders. Uiteraard is de bloem wit, maar bij de bloemaanzet zit een roze gloed. Het grasachtige blad verschijnt ná de bloei. Het hele gewas is slechts 20 cm hoog.

De bolletjes zijn volkomen winterhard en dat maakt het extra aantrekkelijk om ze in een rotstuin 5 tot 10 cm diep te planten. Bovendien komen de tere bloemen in een rotstuin het beste tot hun recht. Herfstklokjes kunnen al eind juli/begin augustus bloeien, en gaan daarmee door tot eind september/begin oktober.

Jaap Duijs (www.jaapbol.nl)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden