Zet eens een Schijnfreesia op het terras

Foto:Jaap Duijs
Foto: Ede.nieuws.nl

Ooit gehoord van een Anomatheca? Waarschijnlijk niet en dat is niet zo verwonderlijk. Het is een vrij zeldzaam bolgewasje, afkomstig uit Zuid-Afrika. Er zijn maar 6 soorten bekend, waarvan Anomatheca laxa de meest bekende is.

Dit zomerbloeiende bolletje behoort tot de familie van de irissen (Iridaceae). De naam is afgeleid van het Griekse woord anamos, wat enkelvoudig en onregelmatig betekent en van het Griekse theca(capsule of buis). De Nederlandse naam is schijnfreesia. Waarschijnlijk omdat het gewas met zijn aarvormige bloeiwijze wel enigszins lijkt op de freesia, die immers tot dezelfde familie behoort.

Foto:Jaap Duijs

De Anomatheca laxa wordt ongeveer 20 cm hoog en heeft trechtervormige rode bloempjes. Ieder bloempje bestaat uit zes bloemblaadjes, waarvan de drie onderste blaadjes in het hartje donkerrode of paarse vlekjes hebben. De bloem is dus asymetrisch. Omdat de bloemen niet tegelijk verschijnen, kan dit gewas een aantal weken achtereen bloeien. Na de bloei verschijnen er peulen en is de plant nog steeds decoratief.

De zaden zijn oranje en worden meteen gezaaid. De bol is niet volledig winterhard. Het is dus beter deze ’s winters naar binnen te halen of anders af te dekken. Overigens komt dit gewas het beste tot zijn recht als kuipplant. Op onze kwekerij hebben we een unieke witte variant, Anomatheca laxa alba. Op de foto zijn de drie rode vlekjes in het hartje van de bloem goed te zien. Met dit bolgewas heb je iets heel bijzonders op terras of balkon staan.

 

Jaap Duijs (www.jaapbol.nl)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden