De elegantie van Irissen

Foto: Ede.nieuws.nl

Irissen worden weleens stijve bloemen genoemd. Dat is misschien waar als het om het blad gaat. De bloemen zijn echter van een ongekende schoonheid. De honderden soorten van dit omvangrijke geslacht vertonen alle kleuren van de regenboog.

De naam iris is dus heel toepasselijk. De Iris behoort tot de familie van de Iridaceae, waartoe ook de gladiolen, de crocosmia en zelfs de crocussen, evenals nog honderden andere plantensoorten, behoren. Er zijn irissen die bij voorkeur aan de waterkant, langs sloten en vijvers staan, maar er zijn ook irissen die het heel goed doen op de drogere gronden. Het zijn allemaal winterharde bollen of wortelstokken.

Een groep die er uitspringt is de Iris siberica. Het is één van de makkelijkste soorten die het op alle grondsoorten doet. Hij wil wel graag water opnemen, maar ook op droge grond overleeft de plant. De Iris siberica heeft opstaand grasachtig blad waarboven de prachtige bloemen mooi tot hun recht komen. In combinatie met hosta en geranium hebt u met de Iris siberica ‘Snow Queen’ die op de foto staat een elegante blikvanger in de tuin.

Jaap Duijs (www.jaapbol.nl)

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden