Grote kans op hooikoorts door boompollen

Foto: Ede.nieuws.nl

Grote kans op hooikoorts door boompollen. De komende anderhalve week is het nagenoeg droog en vrij zonnig. Het wordt daarbij op grote schaal 13-15 graden. Heerlijk lenteweer, maar voor mensen met hooikoorts breekt een zware periode aan.

Door het droge, zachte en vrij zonnige weer zal een grote hoeveelheid boompollen in de lucht terecht komen.Veel bomen bloeien al uitbundig en naar verwachting komen volgende week ook de eerste berken tot bloei. Het pollen van de berk is sterk allergeen en veroorzaakt in het boompollenseizoen de meeste klachten.

De piek van het berkenpollenseizoen wordt half april verwacht. Verder bloeien komende weken populieren, beuken, iepen, wilgen, essen en cypressen. De eik volgt als laatste boomsoort, met het piekmoment in het slot van april. Al deze bomen en struiken verspreiden pollen dat slechts licht allergeen is. Dat wil zeggen; een beperkte groep mensen heeft er last van.

De els en hazelaar raken geleidelijk uitgebloeid en komen langzamerhand in blad. Toch kunnen tot begin april nog bloeiende exemplaren worden aangetroffen. Het pollen van els en hazelaar is matig allergeen.

Graspollenseizoen vanaf eind april

Mensen die alleen allergisch zijn voor graspollen kunnen komende tijd nog ongestoord genieten van het fraaie lenteweer. Toch zullen zon en warmte ervoor zorgen dat het gras flink gaat groeien. Normaal gesproken bloeien de eerste grassoorten in de tweede helft van april. Als het zonnige en zachte weer echter in de eerste weken van april voortduurt kan de bloei dit jaar eerder beginnen.

De piek van het graspollenseizoen valt gemiddeld genomen eind mei en in juni. Het pollen van grassen is zeer sterk allergeen en veroorzaakt elk jaar bij een paar miljoen Nederlanders klachten.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden