Help mee aanplanten bijenhaag in Harskamp

Foto: Ede.nieuws.nl

Zaterdag 14 maart tijdens NLdoet wordt de gemeentelijke dorpswerkdag ‘Heel Ede aan de slag’ georganiseerd.

Tijdens deze dorpswerkdag gaan alle dorpen in de gemeente Ede aan de slag met een leuke activiteit. In Harskamp gaat het dorp een bijenhaag aanplanten nabij de oude zuiveringsinstallatie aan de Heersweg in Harskamp. Jong en oud kan meedoen. Steekt u graag de handen uit de mouwen? Dan bent u van harte welkom om 10:00 uur op het weiland naast de installatie op de kruising Laarweg-Broekweg in Harskamp!

Levend Landschap Ede

De dorpswerkdag ‘Heel Ede aan de slag’ is een initiatief van Levend Landschap Ede. In ieder dorp in de gemeente Ede is een enthousiaste Levend Landschap bewonersgroep actief, die zich via projecten wil inzetten voor een aantrekkelijke leefomgeving. In Harskamp organiseert de Levend Landschap groep in samenwerking met Harskamps belang, de gemeente Ede en Stichting Landschapsbeheer Gelderland de dorpswerkdag.

Oude rioolwaterzuiveringsinstallatie in Harskamp

De oude rioolwaterzuiveringsinstallatie buiten de bebouwde kom van Harskamp werd in 1995 buiten gebruik gesteld, toen de nieuwe regionale rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Dwarsweg in Ede gereed was. Het afvalwater van Harskamp wordt nu via het gemaal naar Ede verpompt. Alleen bij veel neerslag werkt het bassin in Harskamp als een tijdelijke overstort van de riolering. Het terrein wordt nu door de gemeente Ede gebruikt voor opslag van materialen. Daarnaast ligt er naast de installatie een weiland dat van de gemeente Ede is en niet meer wordt verpacht.

 Bijenoase en picknicklocatie

In kader van het project Levend Landschap is er een initiatief van de bijenhoudersvereniging Harskamp-Otterlo-Wekerom om samen met de gemeente Ede de installatie en het terrein eromheen te ontwikkelen tot bijenoase en picknicklocatie. Er worden diverse maatregelen genomen voor verbetering van de voedsel-, nest- en schuilgelegenheid voor bijen en andere insecten. Zo wordt er op het terrein van de installatie een bloemenweide gerealiseerd en meer bijvriendelijke bomen en struiken aangeplant. Op het weiland ernaast komen een natuurvriendelijke oever, (struweel)hagen en hoogstamboomgaard. Ook komt hier een bijenstal van de bijenhoudersvereniging en een rustplek voor recreanten en toeristen die het Klompenpad Harscamperpad wandelen. Het terrein van de installatie blijft afgesloten voor publiek, maar de naastgelegen te realiseren bijenoase wordt voor iedereen toegankelijk. De bijenhoudersvereniging gaat deze oase in toekomst ook onderhouden.

Aanmelden voor dorpswerkdag

Op 14 maart gaan leden van de bijenhoudersvereniging alvast aan de slag met de aanplant van een bijenhaag. Inwoners die meehelpen met deze aanplant zijn van harte welkom. Aanmelden kan bij Marnix Bout van de gemeente Ede via de email [email protected] of telefoon 06-55123895.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden