Boetes uitgedeeld aan wolventoeristen op de Veluwe

Foto: pixabay.com/nl/wolf-roofdier-jager-canis-lupus

Enkele tientallen mensen zijn de afgelopen vakantieweken op de Veluwe bekeurd, omdat ze de regels overtraden om een wolf te zien. Dat zegt Lennard Jasper, boswachter van Staatsbosbeheer.

Op de Noord-Veluwe in de buurt van Nunspeet leeft een wolvenpaar met vijf welpen. Volgens de boswachter is er duidelijk meer interesse voor de omgeving sinds bekend is dat het wolvenpaar hier met de welpen leeft. Met name in de vroege ochtenduren en ’s avonds zijn mensen in de bossen betrapt, op zoek naar de wolvenfamilie. Maar voor zonsopkomst en na zonsondergang is dit verboden terrein.

Ook kwamen de boswachters de zogenoemde wolventoeristen tegen in rustgebieden die helemaal verboden zijn voor recreanten. De uitgeschreven bekeuringen liepen op tot 85 euro. ‘De regels zijn er niet voor niets’, zegt boswachter Jasper. ‘Het wild in de bossen heeft recht op rust. We merken toch al dat het wild onrustiger is nu er wolven zitten. Het zijn prooidieren voor de wolf en daar moeten ze aan wennen.’

Wolven laten het vee met rust

Sinds de wolvenfamilie op de Noord-Veluwe zit, zijn in dat gebied geen schapen of ander vee aangevallen. Ook de wolvin op de Midden-Veluwe laat het vee met rust. De boswachters komen wel kadavers van prooidieren tegen. Als de in mei geboren welpen ouder worden, zal het aantal bejaagde prooidieren even toenemen denkt Lennard Jasper. Jonge wolven zwerven uit in hun tweede levensjaar en trekken dan mogelijk naar het buitenland. Zo zijn de eerste wolven ook teruggekomen in Nederland.

Bron Omroep Gelderland

 

'

Reacties

article
26573
Enkele tientallen mensen zijn de afgelopen vakantieweken op de Veluwe bekeurd, omdat ze de regels
https://ede.nieuws.nl/natuur/26573/boetes-uitgedeeld-aan-wolventoeristen-op-de-veluwe/
2019-08-15T09:49:38+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/98/2018/12/24093633/wolf-635063_960_720.jpg
veluwe, wolven
Natuur, Nieuws