Nieuw hondenlosloopgebied bij Harskamp

Foto: Staatsbosbeheer Veluwe Midden

Een flinke wandeling over de Veluwe doet ieder mens goed, zeker als je trouwe viervoeter met je mee kan.

Bij Staatsbosbeheer zijn honden dan ook welkom, mits aangelijnd. Omdat wij snappen dat die hond ook wel eens vrij over de paden wil rennen, zijn er speciale hondenlosloopgebieden en -routes waar de hond niet aan de lijn hoeft. In Harskamp en omgeving ontbrak een dergelijke mogelijkheid nog en dus gaan wij, in samenwerking met de gemeente Barneveld, een nieuw hondenlosloopgebied aanleggen.

Dit nieuwe gebied wordt 36 hectare groot en is toegankelijk vanaf de P-Veluwe parkeerplaats op de hoek van de Hoog Buurloseweg (Harskamp) en de Harskamperweg.

Fase één: bijna klaar voor gebruik

Voor de aanleg van het hondenlosloopgebied worden kleine delen van de wandel- en ruiterroute verlegd. Vanaf begin december zal een laag raster geplaatst worden dat alleen wilde zwijnen tegenhoudt. In dit raster komen verschillende klaphekjes waardoor bezoekers toegang krijgen tot het hondenlosloopgebied. Als het raster klaar is – voor het einde van dit jaar – kan je met je hond het gebied gaan verkennen.

Ontlasten Loofles en Kootwijkerzand

Met de aanleg van dit nieuwe losloopgebied, willen we de Loofles en het Kootwijkerzand ontlasten. Omdat er in de omgeving van Harskamp geen hondenlosloopgebied was, maakten veel hondenbezitters gebruik van deze gebieden. Veel baasjes lieten hun hond hier loslopen en zwemmen in het ven. En hoe verleidelijk dat ook is, zeker met mooi weer, het is niet de bedoeling. Het verstoort de natuurwaarden van deze bijzondere gebieden. Zo staat bijvoorbeeld de Loofles bekend om de zeldzame libellen en reptielen die daar worden aangetroffen en ook de heikikker is er te vinden.

Met dit nieuwe hondenlosloopgebied biedt Staatsbosbeheer de hondenbezitters een mooi gebied waar de hond wél los mag lopen.

Fase twee: de spartelvijver

Veel honden willen poedelen en zwemmen, dat weten we. En dus hebben we een idee: we zouden in de tweede fase graag een mooie spartelvijver aanleggen waarin honden een heerlijke duik kunnen nemen. Volgend jaar gaan we dit plan verkennen om te bekijken of en hoe deze spartelvijver van wens tot werkelijkheid kan worden.

Dit hondenlosloopgebied kan Staatsbosbeheer alleen aanleggen door de financiële steun van de gemeente Barneveld. Met de aanleg van dit nieuwe hondenlosloopgebied, hebben honden en hun baasjes straks de keuze uit drie mooie losloopgebieden in de boswachterijen Kootwijk en Ugchelen/Hoenderloo.

In de loop van volgend jaar zullen we uitgebreid de regels voor de hondenbezitters, de hondenlosloopgebieden op de Midden Veluwe en de manier waarop deze gebruikt kunnen worden communiceren.

Boswachter Laurens Jansen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden