De paden op, de lanen in

Foto: SLG

Hoewel ze in alle seizoenen verrassend mooi kunnen zijn, is het voorjaar misschien wel de meest geschikte tijd om de Klompenpaden in de omgeving te verkennen.

Ook in het buitengebied van de gemeenten Ede, Renswoude en Scherpenzeel bevinden zich een tiental van deze bewegwijzerde wandelpaden, grotendeels over onverharde wegen, langs en door weilanden, soms over een particulier erf, maar steeds weer langs de mooiste plekjes die je vanaf de doorgaande wegen nooit te zien krijgt. Een van de Klompenpaden is het Turfvelderpad uit Ederveen.

“Je leert bijzondere plekjes in je eigen omgeving kennen en het is verslavend” Teus Dorresteijn is vrijwilliger van het eerste uur van het Turfvelderpad: “Elke maand loopt iemand van onze werkgroep het hele pad om te controleren of de bewegwijzering nog goed is, of bruggetjes en overstapplaatsen nog intact zijn en of het traject voldoende begaanbaar is. Zo nodig wordt contact met de grondeigenaars opgenomen of worden reparaties verricht. En passant proberen we wat zwerfvuil te verzamelen en af te voeren. Daarnaast heeft een aantal van ons ook de verantwoordelijkheid voor het maaien van een gedeelte van het pad. Verder kijken we regelmatig naar de feedback die door wandelaars op de website wordt achtergelaten.”

Waarom zou je een Klompenpad lopen? Teus: “Ten eerste is het gezond en ontspannend. Verder leer je allerlei bijzondere plekjes in je woonomgeving kennen waarvan je niet wist dat ze bestonden. En eigenlijk is het ook een beetje verslavend. Het is ontzettend leuk om met een groepje regelmatig een nieuw Klompenpad te lopen.”

Inmiddels zijn er in de provincies Gelderland en Utrecht 108 Klompenpaden, de meeste tussen de 10 en 15 km lang, vaak samenvoegingen van oude wandelpaden uit de vorige eeuw toen het nog heel gewoon was om lopend naar werk, winkel of kerk te gaan.

Niet alleen natuurliefhebbers weten de Klompenpaden te vinden; ook het besef dat het regelmatig maken van een stevige wandeling hoort bij een gezonde leefstijl draagt bij aan de groeiende populariteit van Klompenpaden. Nieuwsgierig? Kijk op www.klompenpaden.nl voor meer informatie over alle paden.

Bedankt! De vrijwilligers van het Turfvelderpad willen de grondeigenaars bedanken voor het openstellen van hun terreinen, de vele vrijwilligers voor hun enthousiaste inzet en tenslotte de wandelaars voor hun positieve verhalen op de website.

Yvonne

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden