Op zaterdag 20 oktober “ Nacht van de Nacht “ – Nachtwandeling

Foto: Ede.nieuws.nl

In het kader “Nacht van de Nacht” heeft de Stichting Natuurcentrum Veluwe de volgende activiteit gepland:

Om 22:00 uur ontvangst in het Natuurcentrum met koffie, thee, en warme chocolademelk. -22:30 uur aanvang van de nachtwandeling o.l.v. een van onze boswachters met o.a. informatie over het leven en gedrag van de diverse wilde dieren in de bossen rondom het Natuurcentrum.

-Ca 23:30 uur terugkomst in het Natuurcentrum, waar de deelnemers onder het genot van een kop warme soep met stokbrood en kruidenboter nog wat kunnen napraten met de boswachter over hetgeen men gezien of gehoord heeft.

De “Nacht van de Nachtwandeling” wordt op de laatste zaterdagnacht van oktober gehouden. Er is voor gekozen om middels activiteiten bij het ingaan van de wintertijd, aandacht te vragen voor de lichtvervuiling.  Als de lichten uitgaan, zoals straatverlichting en nachtverlichting in en rondom  kantoor- en overheidscomplexen, reclamezuilen etc.. valt het op wat voor invloed het heeft op het donker zijn van de nacht. Tijdens deze wandeling worden de donkerste plekken van het bos opgezocht, maar ook de open velden die donker lijken.  Dit om het verschil  waar te nemen, en  om de heldere sterrenhemel  te  bewonderen.

Sterren die in een achtertuin niet te zien zijn. Ogen wennen snel aan het donker, en de dieren ook. In het donker zijn de dieren extra alert, en ze weten wanneer er onraad is. Ze kunnen goed horen en ruiken, en ook zien in het donker. Reeën slaan  alarm bij onraad en laten dat duidelijk horen. Een houtduif vliegt weg van zijn slaapplaats, konijnen kruipen snel in hun burcht en ook muizen schieten weg. In het donker is een bosuil goed te horen, en tevens het geritsel  van foeragerende dieren zoals een vos.  “Nacht van de Nacht” is om stil te staan bij de invloed van kunstmatig licht op het donker zijn, en dat er toch nog donkere plaatsen zijn  waar “natuurlijk” licht aanwezig is.

Startpunt is het Natuurcentrum Veluwe, gelegen aan de Groot Ginkelseweg 2a in Ede (een zijweg van de N 224, provinciale weg Ede-Arnhem). Kosten van de wandeling inclusief een consumptie en soep met stokbrood en kruidenboter zijn € 7,50 p.p. voor volwassenen en  € 6,00 p.p. voor kinderen tot en met 12 jaar.

 

Voor deelname aan deze excursie is reserveren noodzakelijk. Dit kan via de website www.natuurcentrumveluwe.nl

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden