Geslaagde dag vol lezingen, workshops en Gelderse historie
Hoe kunnen historici, de erfgoedsector en het brede publiek samenwerken om het verleden van Gelderland te vertellen? Deze vraag stond centraal tijdens de Gelderse Landdag op 12 december in de Mauritskazerne in Ede. De Gelderse Landdag is de ontmoetingsdag voor iedereen in Gelderland die zich bezighoudt met de geschiedenis van de provincie.
Het thema van deze vierde editie van de Gelderse Landdag was ‘Samen geschiedenis maken’. Hoe kunnen historici, erfgoedprofessionals, erfgoedvrijwilligers, onderzoekers en het brede publiek samenwerken om het verleden te onderzoeken, interpreteren en presenteren? Aan de hand van lezingen, workshops en praktijkvoorbeelden bekeken we dit onderwerp vanuit diverse perspectieven. De Gelderse Landdag werd georganiseerd door Erfgoed Gelderland en de Radboud Universiteit.
Van klimaatverandering tot historische kaarten
De landdag werd geopend door Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, en Hester Dibbits, lector cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie. In hun lezing Grondstof vertelden zij hoe je samen geschiedenis kunt maken door mensen aan het denken te zetten over materialen als klei, ijzer en brons. Vervolgens doken we aan de hand van een gevarieerd keuzeprogramma dieper in specifieke thema’s. Welke verhalen kun je vertellen met historische kaarten? Hoe breng je sporen van het slavernijverleden aan het licht? Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor ons erfgoed? Ook bespraken we inspirerende voorbeelden van hoe je als erfgoedorganisatie samen kunt werken met studenten - van het ontwikkelen van creatieve multimedia-concepten tot denktanks.
De Historische 4Daagse: het ontwikkelen van een onderzoeksagenda
Onderdeel van de Gelderse Landdag dit jaar was de Historische 4Daagse van de Radboud Universiteit. Tijdens deze 4Daagse gaan academici in gesprek met erfgoedorganisaties en het brede publiek over relevante thema’s voor toekomstig erfgoedonderzoek. Deelnemers konden tijdens de deelsessies hun ideeën over historisch onderzoek opschrijven op gekleurde post-its. Alle post-its werden aan het eind van de dag verzameld en zo veel mogelijk geclusterd. De belangrijkste thema’s die daarbij naar voren kwamen waren: jeugd en jongeren, water, infrastructuur, transities in het landschap, slavernij, inclusie, naamgeving, industrieel erfgoed en leiderschap/regie. ‘Goed om te horen welke onderwerpen er leven in het historische veld in Gelderland. Samen met informatie uit de provincies Noord-Brabant, Limburg en Overijssel, waar we vergelijkbare bijeenkomsten gaan organiseren, nemen we deze thema’s mee bij het opstellen van een Regionale Historische Onderzoeksagenda’, aldus Liedeke Plate, directeur van het Radboud Institute for Culture and History (RICH) van de Radboud Universiteit en initiatiefnemer van de Historische 4Daagse.
Afscheid bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis Dolly Verhoeven
Aan het einde van de Gelderse Landdag 2024 nam Dolly Verhoeven afscheid van haar functie als bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis. Naast haar rol in het onderzoek en in het zichtbaar maken van de Gelderse geschiedenis, was Dolly Verhoeven vaak een spil tussen de universiteit, de coöperatie Erfgoed Gelderland, de provincie en het Gelderse erfgoedveld. Vanwege haar verdiensten ontving zij een koninklijke onderscheiding uit handen van commissaris van de Koning Henri Lenferink. Dolly Verhoeven presenteerde op deze dag ook het boek Typisch Gelders? Het verhaal van Gelderland in 25 vragen – en antwoorden. In het boek Typisch Gelders? Passeren de kenmerkendste thema’s uit de Gelderse geschiedenis nog eens de revue. Het boek is beschikbaar online of in de boekhandel.