Op zaterdag 9 september ‘De Wëreldbänd’ met Slapstick in Cultura

Cultura
Foto: Ede.nieuws.nl

De Wëreldbänd is door de Assembly van 2 tot en met 27 augustus uitgenodigd Nederland te vertegenwoordigen met hun zeer succesvolle show SLÄPSTICK. De Assembly is de grootste organisator binnen het Fringe Festival in Edinburgh.

Met SLÄPSTICK brengt de Wëreldbänd een ode aan de muzikale komiek: van de middeleeuwse troubadour tot aan Spike Jones, van de Marx Brothers tot aan Grock en Mini & Maxi. Geïnspireerd door deze zo bewonderde voorgangers maakt de Wëreldbänd zijn eigen variété en geeft daarnaast een draai aan aan beroemde scenes van Charlie Chaplin, Buster Keaton en Laurel & Hardy. Het resultaat is een show met muzikale virtuositeit, ontroering en humor, het grootste en het allerkleinste, kleur en zwart-wit, en bovenal SLÄPSTICK!

Dat de vijf van oorsprong ras muzikanten zijn, was ook al te zien in hun eerdere theaterprogramma’s (o.a. Keet, Playground), alsmede in uitstapjes met onder andere het Residentie Orkest, IDG, Cirque Stiletto en Brigitte Kaandorp. Hun voorraad instrumenten lijkt eindeloos en ze zijn meester in ontsporende komische scenes met vaak een bijzondere twist, waarbij hun vakmanschap altijd fier overeind blijft. Bij de virtuoze, muzikale slapstick van de Wëreldbänd kom je gewoonweg ogen en oren tekort.

De Wereldband ontstaat in 1997. Ro Krauss, Willem van Baarsen, Rogier Bosman en Sanne van Delft kennen elkaar van het conservatorium en besluiten een akoestisch bandje te beginnen. De kern van de wereldband is geboren en deze harde kern van muzikanten is er nog steeds.

Geïnspireerd door hun onderlinge vriendschap, nieuwe muziekinstrumenten en een voortdurend verlangen keihard te lachen ontstaan er steeds nieuwe ideeën. Hoewel ze uit de oneindige bron van bestaande traditionals putten, worden de meeste composities en teksten zelf geschreven. Vanaf 1997 speelt de Wereldband vooral op festivals en muziekpodia maar ontwikkeld de combinatie van muziek met maffe scenes steeds verder. In 2005 volgt de onvermijdelijke sprong naar het theater. Zoals een jongleur met ballen goochelt, zo goochelen de muzikanten met hun instrumentarium. Het is een grote instrumentencarrousel die tot humoristische situaties leidt. De Wereldband spreekt de universele taal van de muziek, de lach en ontroering.

Naast het ontwikkelen van eigen avondvullende theatershows werkte de Wereldband samen met een hele reeks inspirerende artiesten,

Zaterdag 9 september 2017,

15:16 tot 20:15 uur.

Molenstraat 10, Ede

Cultura

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden