Bloedserieus van de Kip en het Ei

Foto: Ede.nieuws.nl

Het is nog vroeg in de morgen als ik samen met mijn kleindochter de tafel gezellig dek voor het ontbijt. In de vakantie is het altijd feest, dat ontbijt. We hebben alle tijd en trekken alles uit de kast.

In de oven liggen de broodjes bruin te bakken en de heerlijke geur vult het huis. En dan:” We moeten nog de eitjes koken. Een ei hoort erbij.”

Ja, dat is bij ons een heel ritueel. Het kind verheugd zich er al op dat we, als de eieren eenmaal gekookt hebben, we deze, traditiegetrouw laten schrikken. Gespannen wacht ze af tot het moment daar is: Eerst giet ik het hete water in de gootsteen en hou dan de pan met eieren tussen ons in en samen roepen we heel hard: “BOE!” vervolgens spoelen we de eieren met steenkoud water af. Het doel is dat de schil gemakkelijker los zal laten van het ei. Bij ons hoort het erbij.

Maar nu zijn we zelf geschrokken. En niet van “BOE!”, of steenkoud water. Dit is serieus, bloedserieus. Sinds de media de bevindingen van De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend gemaakt heeft zijn we ons bewust van de hectiek die er rondom het ei ontstaan is. Ineens is geen één ei meer “veilig”. Op het nieuws wordt er nu aan geraden zeker tot en met het weekend geen ei meer te gebruiken?! De eieren kunnen vergiftigd zijn.

Gisteren hebben we, zoals altijd bij ons Eieromaatje, eieren gehaald. Daarom wordt er vandaag niet zomaar een eitje gekookt. Er is stevig over nagedacht. Ons Eieromaatje wordt platgebeld of haar eieren wel “veilig” zijn. Want zegt ze; Het zal je maar gebeuren. Je hebt een prachtig bedrijf. Kippen en eieren dat is je passie. De eieren zijn prachtig en de verkoop loopt goed. Dan komt het bericht dat de eieren van een ander bedrijf vergiftigd zijn. Een schoonmaak bedrijf heeft een verboden middelen gebruikt. Maar bij mij loopt de verkoop ook terug. Zo niet Leuk! Mijn eieren zijn veilig.

Het is goed dat er controle is maar; Het zal je maar gebeuren. Je bent ZZP’er. Schoonmaken is je passie. Wanneer je kippenstallen bij je klant schoon hebt afgeleverd geeft dat zo’n voldaan gevoel. Dan komt het bericht dat de eieren van verschillende bedrijven vergiftigd zijn. Er is een schoonmaakmiddel gebruikt waarin een middel vermengd is wat giftig is. Jij gebruikt dat schoonmaakmiddel niet.

Het zal je maar gebeuren. In je supermarkt worden de pas gevulde vakken met verse eieren weer leeggehaald. De cijfercode wordt als vergiftigd aangemeld.

Het zal je maar gebeuren. Je bent bakker. Je bakt taarten. Je hebt een restaurant. Je hebt een Lunchroom. Wat nu.

Hopelijk beseffen de heren klokkenluiders, dat er door onzorgvuldige berichtgeving veel bedrijfjes, ZZP ’s en bedrijven die niets met dit schoonmaakmiddel van doen hebben, vreselijk de dupe worden.

Wij eten vandaag gerust ons eitje. Ons Eieromaatje is veilig.

 

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden