Lezing over Belgisch Vluchtoord Ede

Foto: Ede.nieuws.nl

Dinsdagavond 6 juni geeft auteur Ingeborg Kriegsman een interessante lezing over het voormalige Belgische Vluchtoord in Ede. In het Militair Historisch Informatie Punt zal zij tussen 20.00 – 22.00 uur vertellen over het in 1915 op de Eder Heide speciaal gebouwde modelkamp.

Er was plaats voor een complete woongemeenschap van duizenden gevluchte Belgen. Een historisch thema, maar nog uiterst actueel. Nadat op 4 augustus 1914 de Duitsers België bezetten en vooral na de val van Antwerpen op 10 oktober, vluchtten een miljoen Belgen naar het in de Eerste Wereldoorlog neutrale Nederland, dat 6½ miljoen inwoners had.

Na enkele maanden gingen de meeste Belgen terug, maar 100.000 bleven in speciaal gebouwde vluchtoorden in onder andere Uden, Gouda en Ede, in interneringskampen of bij particulieren. De vluchtoorden waren ingericht als dorpen, met onder andere kerk, school, wasserij, werkplaatsen. Al gauw gingen bewoners krantjes uitgeven om met anderen te communiceren. Ingeborg Kriegsman schreef hierover in het boek ‘Hoop op toekomst. Belgische vluchtelingen in Nederland’.

Het Platform Militaire Historie Ede nodigt geïnteresseerden uit om naar deze platformavond te komen. Toegang gratis.

Nieuwe Kazernelaan 2, Ede

Militair Historisch Informatie Punt

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden