Carnaval en een klaaglied

Foto: Ede.nieuws.nl

Uit nostalgie heb ik dit weekend weer eens een paar plaatjes gedraaid. Met een boek in een luie stoel en muziek op de pick-up naast me, heerlijk.

Eigenlijk zou ik die oude meuk, zoals mijn kinderen het noemen, al lang bij het grove vuil hebben moeten zetten. Maar ik kan geen afscheid nemen van de zo met zorg verzamelde lp’s en singletjes. En zo knettert de muziek onze kamer in. En dan zit ik ineens weer met dat singletje in mijn handen. Limburgs klaaglied van Martine Bijl (19-03-1948 – 30-05-2019). De hoes hangt van ellende in elkaar. Een teken dat dit singletje hier is ‘grijs gedraaid’. Vooral het refrein heb ik wel keihard mee gezongen. Even een paar regels; Ons vader is gekozen tot prins carnaval dit jaar. Da’s gek hoor want hij doet opeens zo raar. Tja het is gewoon een heel andere man. Nou, voor mij is ’t een carnavalstiran enz. En dan het refrein: Want mijn moeder komt uit Drachten en mijn vader uit Maastreech. Ik ben een Friese kruidkoek maar gekneed uit Limburgs deeg. Dat carnaval dat zit me soms tot hier. Maar ik laat me toch niet kennen en ik zal d’r wel aan wennen. Ik blaas dapper op m’n toeter van papier. Maar ik doe het voor mijn vader zijn plezier. Het hele liedje ademt de sfeer van carnaval. Zoek het maar eens op in Google. Het zou zomaar nu ook tijdens carnaval gezongen kunnen worden.

Heel herkenbaar omdat ik, zelf een noordeling, niet ben opgegroeid met het carnavals gebeuren. Toch snap ik dat het voor de mensen onder de grote rivieren een feest is waar het hele jaar naar toe geleefd wordt. Ik heb begrepen dat er zelfs voor gespaard wordt om een flinke buidel op zak te hebben om het feest tot een succes te maken. Inclusief een outfit waar een duit voor wordt neer gelegd.

En niet alleen het weer maar ook een paar, naar mijn idee door geslagen, zielen vinden het nodig de vreugde te verzieken. Hoe is het mogelijk. Nee het feest van Carnaval is te religieus gericht, vinden ze, en moet aangepast worden. Waarom? Hoezo? ‘Verkleedfeest’ moet het gaan heten. En ja hoor. De media duikt acuut in de microfoon om er iets over te zeggen. Ik heb een lelijk woord in de gedachte ! Gelukkig zakt de discussie ook al zo zachtjes aan weg en is de media storm gaan liggen. Helaas wordt wel voor dit weekend weer veel wind gevreesd. Echte wind dus en volgens de weersverwachtingen kunnen we ook nog veel water in de vorm van een koude regen verwachten. Het zal ook weer niet zo zijn. Maar één ding is zeker de sfeer voor en rond Carnaval krijg je bij de meeste echte Carnaval gangers never nooit niet kapot.

Carnaval komt volgens zeggen oorspronkelijk uit Italië. Daar werden de eerste feesten gehouden tijdens een gemaskerd bal. Omdat het feest voor het vasten was zou de naam carnaval zijn afgeleid van het woord Carna wat Italiaans is voor vlees en vale zou vaarwel betekenen. Een de vastentijd waarin dus geen vlees gegeten wordt. Heel logisch dus. Het zou zomaar zo kunnen zijn. Zondag 23 februari tot dinsdag 25 februari is het officiële carnavals weekend. Het volksfeest, begint altijd zevenweken voor Pasen, en duurt driedagen. Het heeft een Katholieke oorsprong. Meestal beginnen de feestelijkheden al op de vrijdag voor het weekend. De dinsdagavond voor carnaval heet ‘vasten avond’. De woensdag na carnaval heet ‘as woensdag’. Dan begint de 40 dagen vasten tijd tot Pasen. Ook de voorjaars vakantie of de Krokusvakantie zijn beneden de grote rivieren op de feestelijkheden afgestemd.

Over de hele wereld wordt het feest op verschillende manieren gevierd. De voorbereidingen voor de optocht met de vele prachtige grote wagens is in zijn laatste fase voor de afronding. En dan op de radio horen we nu al een paar weken op rij dat er Carnavals optochten afgelast zijn in verband met het stormachtige weer. Zo sneu! Met in het achterhoofd dat alle carnavals verenigingen door het hele land maar met name in Brabant en Limburg het hele jaar avond aan avond bezig geweest zijn met het uitdenken en uitwerken van weer de prachtigste wagens. Elk jaar een nieuw thema. Een feest om naar te kijken. Voor alle carnaval gangers heel veel plezier de komende dagen.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden