Een klus die ze toch maar moeten klaren

Foto: Ede.nieuws.nl

Respect dus voor politie, brandweermensen, artsen en verplegend personeel die stand-by staan. De overstap van 2019 naar 2020 veilig en zonder schade…..Het kan als iedereen zijn verantwoording neemt. Geef deze mensen ruimte om hun werk te kunnen doen.

Al weken worden we  weer gewaarschuwd om de laatste dagen van het jaar vooral op een gezellige en veilige manier door te brengen. Vooral het vuurwerk en de vreugde vuren zijn onderwerp van discussie. Eerlijk gezegd; de grootste groep van onze bevolking is gezellig. En maakt geen schade. Het is maar een hele kleine groep die tegen beter weten in de hakken letterlijk in het zand zet en toch levens gevaarlijke toeren uithaalt. Waar ze het voor doen is niet de gezelligheid. Het is meer een ‘kijk ons nou, wij durven tegen de regels in te gaan’ moedig!?.nou nee. Eerder zielig. Ook nu hoor ik alweer forse klappen van carbid heel dichtbij. En het is nog maar 27 december. Tegen de regels in zijn er al weer, die het niet laten kunnen. Oefenen? Echt niet ze kunnen allang omgaan met bussen, ballen en carbid. Hier en daar zie ik de dieren alweer in de stress wegduiken. Zo jammer.

Het kan ook anders. Daar gaat ze weer. Net als vorig jaar en het jaar daarvoor. Aan haar arm hangt een mand met daarin doorzichtige zakjes waaraan een wenskaart is geniet. De hele morgen en middag is ze bezig geweest om het allemaal voor elkaar te krijgen. En nu is ze zover dat ze weer haar ronde kan doen. Nog niet zo lang woont ze in het dorp en dus was het even uitzoeken hoeveel personen er achter de deuren van de huizen in de straat wonen. Voor elke persoon moeten er twee in het zakje. Daarbij doet ze voor elk zakje een doosje houdbare slagroom met bij elk doosje twee zakjes suiker. Dit keer heeft ze hele leuke ronde suikerzakjes met een smilly print gekocht. Dit jaar heeft het uitdelen een nog grotere meerwaarde. Ze belt bij alle deuren aan om persoonlijk de setjes af te geven. Zo kan ze mooi laten weten dat zij nu in dat lege huis in de straat zijn komen wonen. Contact dus. Een kleine moeite met misschien een groot effect. Soms zag ze het ook gebeuren in het vorige dorp waar ze woonde met het Suikerfeest. Vrouwen die een schaal lekkers bij de buren brachten. Waarschijnlijk met het zelfde doel. Contact en delen met elkaar.

Al eeuwenlang in Drenthe, Groningen, Twente en de Achterhoek een oude traditie. Het Kniepertje is het symbool van het bijna helemaal ontvouwde oude jaar. Het was de gewoonte om aan iedereen tenminste twee van deze dunne harde wafels te presenteren. Het Nieuwjaarsrolletje symboliseert het nog helemaal opgerolde onbekende nieuwe jaar. Om een rolletje te maken wordt het Kniepertje als het nog warm is direct uit het wafelijzer rond de steel van een pollepel opgerold. Hiervan worden er de eerste dagen van het nieuwejaar, ook tenminste twee per persoon uitgedeeld. Tegenwoordig worden ze wel met slagroom gevuld. Vroeger nam men de tijd om tijdens de donkere dagen voor de kerst er veel van te maken. Het Kniepertje werd toen in een wafelijzer in het vuur van de kachel gebakken. De eenvoudige ingrediënten maakten het mogelijk dat in elke huishouding dit koekje zelf werd gebakken. Om ze lekker hard en krokant te houden werden ze in een afgesloten blikkentrommel bewaard. Tegenwoordig met het elektrische wafelijzer gaat het wel iets vlugger. Oude tradities van tijdens de jaarwisselingen worden langzaam steeds minder. Zoals deze Kniepertjes en de Nieuwjaarsrolletjes. Wat zou het leuk zijn als de traditie weer in elke huishouding opgepakt zou worden. Waar een doosrolletjes uit de supermarkt niet aan kan tippen is de sfeer en de geur die het zelfbakken geeft.

Als ik even over mijn gevederde schouders kijk en een blik werp op wat er allemaal zo gebeurt is dit afgelopen jaar kom ik tot ontdekking dat ook de meeste stunts rondom mijn persoontje heel wat geweest zijn. Er kan weer een boekje gebonden worden met de columns van 2019. Een boekje vol wetenswaardigheden en leuke anekdotes en stunts. Dat beloofd weer heel veel lees plezier. Maar eerst wens ik iedereen een gezellig en vooral een veilige oudejaarsavond en een heel voorspoedig tweeduizendtwintig. Alvast DANK!! aan alle mensen die ook deze jaar wisseling op straat, in de ziekenhuizen en onderweg ingezet worden om de brokken weer op te ruimen en om alles in goede banen te laten verlopen. Een klus die ze toch maar moeten klaren. Respect dus voor politie, brandweer, artsen en verplegend personeel die stand-by staan.

Met vriendelijke groet en een voorspoedig nieuwjaar juffrouw Raadgever.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden