De sfeer bij de voorbereidingen van Kerstdagen laat dit jaar te wensen over

Foto: Ede.nieuws.nl

In mijn hoofd zijn heel voorzichtig de gedachten over de invulling van de Kerstdagen aan het spinnen. Zo nu en dan schrijf ik iets op. Ja, hier liggen de A viertjes al weer op de hoek van het aanrecht klaar. Een pen erbij voor het geval. Stel je voor dat je in eens weer vergeten bent wat je ook al weer bedacht had. Dat overkomt me de laatste tijd nog wel eens. Er is zoveel om over na te denken.

Eigenlijk zouden dit heel leuke weken moeten zijn. Weken van het verzinnen van totaal weer eens iets anders feestelijks dan andere jaren. En toch betrap ik me erop dat ik steeds in de traditie terug val. Niet helemaal mijn schuld hoor. De aanvragen voor bepaalde gerechten zijn ook vaak het zelfde. Met de nadruk op dat het erbij hoort en zo vreselijk lekker is. Ik weet niet hoe het bij u is maar dit jaar ligt er een bepaalde druk op deze laatste weken met voorbereidingen. De nieuwsberichten werken nu ook niet echt mee. In hoeverre moet ik geloven of er nu wel of geen artikelen in de schappen van de winkels zullen liggen. Vooral de vers producten bedoel ik dan. De boeren willen de toeleveringen blokkeren. En ze lijken het te menen. De vorige acties die hun onvrede naar de regering moeten uiten logen er ook niet om. Maar het verpest wel de hele voorbereidingen naar de feestdagen. En nu de vraag wanneer doe ik de boodschappen voor het Kerstdiner. Bij ons een traditie met een mooi gedekte tafel en gasten. Gaat dat dit jaar ook lukken?

Nog precies twaalfdagen en dan is het al weer zover. De eerste Kerstdag. Afgelopen zaterdag zijn weer de dozen met kerstversierselen van de zolder  gehaald. Elke keer is het weer een verrassing wat we allemaal verzameld hebben.  Ook dit jaar weer, ver voor eind november, lagen de aanbiedingen in de winkels om nog meer kleurrijke kerstspullen aan te schaffen. Gezelligheid wil ook wat en natuurlijk die nieuwe trend van overvolle bomen en rijk versierde kamers is wel heel erg mooi. Mijn ervaring is hoe vroeger je ermee begint des te meer komt er te staan. Twijfel alom dus. Behalve dan over de advent ster en de kerststal. Vier weken voor de Kerst wordt de ster in het raam opgehangen. Steevast. En jawel verlicht. Advent komt uit het Latijnse woord Adventum en betekend komst. In de kerken wordt vier zondagen achter elkaar een kaars ontstoken als teken van voorbereiding op de komst van Jezus Christus. Het kerst verhaal vertelt over Zijn geboorte. Een grote wens was altijd een kerststal helemaal van glas. Niet te vinden. Nu is het een kerststal -in- glas geworden.

Overal zie je de affiches verschijnen die de Kerstconcerten in de vele kerken aankondigen. Een traditie. Het Kerstfeest wordt over de hele wereld met vele verschillende tradities gevierd. Het feest dat roept om vrede. De mistletoe is een symbool van vrede en liefde. De kersttraditie om een mistletoe op te hangen stamt af van de Kelten en Germanen. De maretak was een heilige plant en speelde een belangrijke rol als het om vruchtbaarheidsrituelen ging. In films uit Engeland en Amerika is het kussen onder de mistletoe een traditie. Deze traditie is ontstaan in Scandinavië. Het was in de tijd van de Druiden. Voor één dag moest een wapenstilstand gehouden worden als twee vijanden elkaar onder de maretak in het bos, ontmoetten. Het past dus helemaal bij de kerst gedachte. Als je het helemaal goed wilt doen moet er een besje van het takje mistletoe geplukt worden voordat er gekust mag worden. Als alle besjes op zijn mag er niet meer worden gekust. Er wordt dus nog steeds gekust onder de Mistletoe met of zonder besje. Maar niet iedereen vind het leuk. De boodschap in alle verhalen gaat over vrede op aarde en dat we goed moeten zijn voor elkaar. En wat zien we om ons heen?

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen