Geslaagde opening expositie ‘De kracht van Zij’

Foto: Cultura

Expositie ‘De Kracht van Zij’

Naar aanleiding van de Maand van de Geschiedenis, met dit jaar het thema Zij/Hij, heeft het Historisch Museum Ede in Cultura Erfgoed de expositie ‘De kracht van Zij’ georganiseerd. Deze is op woensdag 2 oktober geopend met een druk bezochte lezing door mevr. dr. Janny Bloembergen-Lukkes.  Zij is onder andere bekend van het door haar geschreven boek ‘Paradoxale modernisering: Ede 1945-1995 Groot geworden, herkenbaar gebleven’.

Mevr. Bloembergen ging in een boeiend verhaal in op de rol van vrouwen in de sociaal-politieke ontwikkelingen in Nederland. Zoals bijvoorbeeld het actief kiesrecht voor vrouwen in 1919, nu precies 100 jaar geleden, en de afschaffing van de handelingsonbekwaamheid in 1957. Vervolgens gaf zij aandacht aan hoe dit in Ede verliep. Voor diverse toehoorders waren er punten van herkenning.

Vanuit het verleden kennen we vooral namen van mannen, ook in Ede. Met deze expositie wil het  Historisch Museum Ede daar verandering in brengen en zet Edese vrouwen centraal die van betekenis zijn geweest voor de gemeente. Van baker Kaatje Braafhart, via de Verzetsvrouwen tot het eerste vrouwelijke raadslid. Ze komen allemaal voorbij. Het baanbrekende werk dat de vrouwen verricht hebben kan niet gezien worden zonder het in de sociaal-politieke ontwikkelingen van die tijd te plaatsen. De tijdlijn in de expositie geeft belangrijke momenten in de  strijd voor vrouwenrechten aan en laat vrouwen zien die zich in een bepaalde periode actief hebben ingezet in de gemeente Ede.

De expositie ‘De Kracht van Zij’ in Cultura Erfgoed kunt u bezichtigen van 3 oktober t/m 31 december 2019. Toegang gratis.

De openingstijden van Cultura zijn: maandag t/m vrijdag 11:00 – 20:00 uur, zaterdag 11:00 – 17:00 uur, zondag gesloten.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden