Project “Elkaars cultuur proeven” in Ede is goed op stoom

Foto: René Hazeleger

Woensdag 18 september hield het project ‘Samen voor Ede’ haar driemaandelijkse presentatie in Cultura met een programma vol muziek en literatuur.

De stad Ede is rijk aan verschillende culturen: van Marokkaans tot Congolees en van Syrisch tot Pools.

Elk van die inwoners heeft zijn eigen culturele tradities en gewoonten meegenomen, of het nu gaat om eten, muziek, literatuur of sociale gewoonten.

Om die verschillende culturen beter te leren kennen zijn Cultura en Samen voor Ede een project gestart onder de titel ‘Elkaars cultuur proeven’. Dit project is, aldus Mustafa Çelik bestuurslid van ‘Samen voor Ede’, “bedoeld om de samenleving dichter bij elkaar te brengen, door middel van muziek en literatuur. Muziek is universeel, iedereen kan een melodie gewoon volgen, ongeacht taal en cultuur.”

Muzikanten afkomstig uit verschillende landen oefenen samen met elkaar, om zo elkaars muziek te leren kennen. Er wordt gewerkt aan nieuwe muziek, die gebaseerd is op hun verschillende culturele en muzikale achtergronden. Er wordt, vertelt Peter Witjes van Studio Cultura, getracht een mix te maken van diverse stijlen, die soms vanzelf ontstaat. Daarnaast zijn er schrijvers aan het werk van Nederlandse en allochtone afkomst. Zij spreken met elkaar over elkaars cultuur en werken samen aan een verhaal of gedicht.

Mustafa Çelik: “De mooie verhalen van culturen die in Ede zijn komen wonen, mogen niet verloren gaan. In Ede hebben zij een nieuwe cultuur opgebouwd en de synthese van die twee culturen wordt op schrift gesteld.” Hassan Ghouti is coördinator van de groep van tien schrijvers: “Sommige durven met hun verhalen naar buiten te treden maar anderen durven dat niet. Daarom praten we veel met deze mensen om toch hun verhalen te horen. Een belangrijk aspect van die verhalen en gesprekken is dat we zo respect en begrip voor elkaar krijgen, wat ook het doel van ‘Samen voor Ede’ is. Ieder schrijver wordt begeleid door een coach die ook kan interviewen en kan schrijven”.

Ieder kwartaal is er een bijeenkomst in Cultura waar de deelnemers laten zien hoe ver zij zijn met het project. Op de bijeenkomst van afgelopen woensdag presenteerden enkele leden van de literaire groep hoe ver men is met hun werk.

De muzikale groep liet een viertal nummers horen uit Polen, Indonesië, Turkije en Suriname.

René Hazeleger

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden