Lezen en schrijven is niet zo ‘gewoon’ als je denkt

Foto: Ede.nieuws.nl

De vakantie is voorbij en het ‘gewone’ leven begint weer. De klassen zijn overvol en er is geen genoeg onderwijzend personeel. Niet te geloven. Hoe moet dat nu. Moeten we dit allemaal zomaar geloven? Geen idee.

Wel weet ik dat deze berichten niet voor het eerst via de media verspreid worden. Er zijn verschillende onderwijzers die aan de bel trekken. Sommigen verschijnen zelfs op de TV in een praat programma. De presentator voelt ze danig aan de tand. Wat is er nu van waar. En hoe werkt het in de praktijk. De dames en heren onderwijzers zijn heel voorzichtig in het uiten van hun kritiek. Zij doen hun verhaal maar de namen van de scholen en hun eigen naam willen ze liever niet noemen. Stel je voor dat er ouders zitten te kijken en nu horen dat de school waar hun kinderen les krijgen niet aan de gewenste capaciteiten voldoet. Leeg loop is natuurlijk het laatste wat een directeur van een school wil. Het wordt duidelijk dat op alle onderwijs een tekort aan onderwijzers is. Hier gaat het om de Basisschool. En dan staat ook nog eens de Week van de Alfabetisering voor de deur. Als het onderwijs het af moet laten weten bij gebrek aan man/vrouwkracht wie moet dan de komende generatie leren lezen en schrijven. En alles begrijpen wat er geschreven staat? Stel je eens voor hoeveel er te lezen valt. Elke dag weer. Gewoon al in je omgeving. In Winkels, op aanwijsborden, formulieren die ingevuld moeten worden. Bijsluiters bij medicijnen. Informatie voor wat dan ook. De post. Het is zoveel dat het toch onmogelijk is om zonder te kunnen lezen zelfstandig in de maatschappij te staan. Hoeveel kinderen en ouderen moeten straks een toekomst tegemoet zien zonder een goed basis onderwijs. Je kunt je eigenlijk niet voorstellen dat iemand niet kan lezen of schrijven. De meesten van ons herinneren zich nog wel het leesplankje van vroeger. Met plaatjes van AAP, NOOT, MIES, WIM en ZUS, JET, TEUN VUUR en GIJS, LAM, KEES en BOK en WEIDE, DOES de hond, HOK, DUIF en SCHA-PEN. Je zou zeggen:”makkelijk zat” wie kent het niet. Met een beetje begeleiding zo geleerd. En toch, ze zijn er die het niet gelukt is om wat voor reden dan ook.

In de Week 9 september tot en met  15 september wordt er dit jaar extra aandacht aan besteed. Er wordt van alles georganiseerd. Bijvoorbeeld door een organisatie als het Taalhuis in Ede. Misschien zijn er bij u in de buurt ook mensen die zich sterk maken om anderen te helpen. Hen een duwtje in de rug geven om zelfstandig te kunnen lezen en begrijpen. Er is alleen één maar. Voor diegene die het betreft valt het niet mee om te erkennen dat hij/zij hulp nodig heeft. En toch moet dat. Daarom, wel lezers, stap eens naar iemand toe. Durf het als je merkt dat er iets aan schort. Misschien maak je iemand voor de rest van zijn/haar leven wel heel erg gelukkig. Net zo als die man die uiteindelijk een boekje schreef. Zelf was hij uiterst verbaasd dat hij het kon. Hij kreeg het, al een tijdje geleden, uitgereikt door H.K.H. Prinses Laurentien. De initiatiefnemer van de Stichting voor Lezen en Schrijven. Hoe is dat? Top toch.

O, al die onderwijzers die nu voor de klas staan willen wel. Aan hen ligt het niet. Maar er is iets heel erg mis en gelukkig wordt er heel hard aan de bel getrokken. Al jaren zijn ze bezig het aantal analfabeten minder te laten worden. En het zijn er veel. Veel meer dan je denkt. Wat zeg je van zo’n 2,5 miljoen volwassen mensen? Veel he! Ze hebben geen idee hoe ze om moeten gaan met de computer of hun mobiele telefoon. Ze beschikken niet over voldoende basisvaardigheden. Hoeveel glippen er nu nog weer tussen door omdat er te weinig aandacht is. Daar moet je toch niet aan denken. Het zal je verbazen dat er waarschijnlijk in je naaste omgeving wel iemand is die één van deze 2,5 miljoen is. Ze zijn zo vreselijk handig in het verbloemen. Daarover is in een andere column te lezen. Kijk maar eens naar de column; Niemand mag het weten, die op 19 april 2019 verscheen. Dan zul je begrijpen wat ik bedoel.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden