Nederland is trots op zijn schone drinkwater

Foto: Ede.nieuws.nl

Zomer 2019 begint met een warmte record. Een ware hitte golf teistert ons land. De vraag om drinkwater is groot en daarmee komt de discussie rondom ons schone water ook weer opgang

Het mes snijdt aan twee kanten; waterpunten overal in het land om alle plastic flesjes te vullen voor hergebruik. Een feit is dat we met zijn allen het heel gewoon vinden dat de kraan blijft stromen. Zelfs met het voorbeeld van vorig jaar nog vers in onze herinnering, maken we ons nu niet direct zorgen. Verspillen is het grote woord wat steeds meer gehoord wordt. In de straat worden mensen naar hun gedrag in het gebruik van water gevraagd. Verbazend. Over het algemeen maakt men zich nog geen zorgen. Zo nu en dan lijkt iemand zich bewust van een komend probleem. Als oplossing hoor je dan de meest vindingrijke ideeën. Bijvoorbeeld; het vijfminuten wekkertje wat bij de douchekop ooit geleverd werd gaat nu gebruikt worden. Heb je die niet neem een kookwekker mee. Wel instellen hoor. Waarschuwt een meneer lachend. Of stickers met een dringende tekst, naast de kranen plakken. Een mevrouw vertelt dat zij een emmer mee de douche innemen om het eerste koude water op te vangen. Dat wordt dan weer gebruikt voor de planten. Iemand anders haakt daar weer op in door te zeggen dat zij een regenton in de tuin hebben en dus het regen water opvangen.

Druppel op een gloeiende plaat

Het is dus weer zover. Het is nodig dat we erop gewezen worden dat we veel zuiniger met ons drinkwater om moeten gaan anders gaat het helemaal verkeerd. In mijn herinnering zie ik weer die jongen die geconfronteerd wordt met een hele rij witte tanks. Je kent ze wel die witte doorzichtige, veertig liter tanks met een draaidop. Keurig gestapeld in een lange rij. De jongen zou in één jaar tijd zoveel water met  lang douchen verspilt hebben. En dat is nog niet alles. Ook zou hij de kraan hebben laten stromen tijdens het tandenpoetsen. Kijk aan de overkant staat nog eens een stapel tanks. Zoveel heeft dat opgeleverd. De onverlaat met zijn onverantwoorde gedrag. Foei. Dus eerst maar weer eens de jongeren aanpakken! Het doel van deze confrontatie moet zijn dat de puber zich bewust gaat worden van zijn gedrag wat betreft het gebruik van water. Nou deze kwam wel binnen daar kun je van op aan. Beschaamt beloofd hij beterschap. Helaas wordt over de rug van deze éne jongen de hoop op minder water gebruik afgedwongen.  Natuurlijk geld voor iedereen die dit ziet  eens goed na te denken. Toch lijkt het mij dat dit een druppel op een gloeiende plaat is.

Het drinkwater zal niet eindeloos beschikbaar blijven. We zijn gewaarschuwd

Natuurlijk je moet ergens beginnen. Bedenk de meest eenvoudige en voor de hand liggende oplossing is wel je eigen verantwoordelijkheid nemen. Dan kan iedereen elkaar tips geven. Een mevrouw raad aan de was eens beter te sorteren. Draai alleen een volle wasmachine op het korte programma. Niet alle was is smerig. Vaak is even luchten al voldoende. Ga eens een keertje de glazen en kopjes met de hand afwassen. Samen met een ander familielid is dat klusje zo geklaard. Je zou, net als vroeger, weer eens samen kunnen kletsen of, wat je wilt, zingen. Gek eigenlijk dat het erop lijkt dat de ‘gewone’ burger zich nog het meest de urgentie aantrekt. Ik hoor niemand met een groot huis en zeven badkamers en een zwembad niet zeggen; “Wij hebben besloten om de deuren van onze badkamers even op slot te doen en ons te beperken tot één badkamer voorlopig.” Hoeft ook niet! Helaas is voor veel mensen een paar keer minder baden of douchen geen optie.

Ik weet het niet! Bij alle kranen een grote sticker met Wees Wijs Met Water? Bij elke kraan een emmer waarin het water kan dat niet gebruikt wordt? Hmmm, dat gaat mij een beetje te ver. Echt bewust omgaan met drinkwater lijkt mij voldoende.

Met vriendelijke groeten juffrouw Raadgever

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden