Nieuwe methode houdt koorzanger op leeftijd fit

Mieke Manschot
Anti Aging Zingen
©Maartje Roos
Mieke Manschot Anti Aging Zingen ©Maartje Roos
Foto: Maartje Roos

Dankzij professor Erik Scherder weten we dat nieuwe dingen leren op latere leeftijd zinvol is. Bovendien is inmiddels ook aangetoond dat met muziek bezig zijn een positief effect heeft op je hersenen en welzijn. Maar stel dat zingen je lust en je leven is en dat je merkt dat met het klimmen der jaren je stem steeds minder mooi wordt en je dreigt te moeten stoppen?

Voor mensen die te maken krijgen met stemveroudering en graag willen blijven zingen bestaat er nu een beproefde en wetenschappelijk onderbouwde methode: ‘Anti-Aging für die Stimme’. De methode is ontwikkeld door de Zweeds-Duitse professor Bengtson-Opitz en wordt in Duitsland en Zweden al vele jaren succesvol toegepast. Deze training wordt sinds kort in Nederland (Anti-Aging voor de stem) aangeboden door een gecertificeerd docent en start nu ook in het Akoesticum in Ede.

Vergrijzing in koren:

In Nederland zingen zo’n 1,7 miljoen mensen in koorverband, dit is procentueel het hoogste van Europa. Ook in het koor zingen is sprake van vergrijzing waardoor veel koorleden en daarmee ook dirigenten te maken krijgen met een terugloop in stemkwaliteit. Dit is helaas een normaal verschijnsel: zingen is immers een geoliede samenwerking tussen diverse spieren, die met het ouder worden geleidelijk in massa afnemen, met alle vervelende gevolgen van dien. Denk aan luchttekort, verminderde zuiverheid, of de hoge noten niet meer halen.

De meeste mensen nemen deze achteruitgang voor lief omdat ze niet weten dat er een oplossing bestaat voor dit probleem: door gerichte training behoudt de zanger(es) de stemkwaliteit. Ook als de terugval al enige tijd gaande is, kan met deze training de vocale veroudering worden stopgezet of zelfs teruggedraaid.

Achtergrond:

De methode ‘Anti-Aging voor de stem’ is gebaseerd op onderzoek dat al in de jaren zestig in Zweden gestart is. In Zweden wordt van oudsher veel stemonderzoek gedaan, mede omdat het zingen in koren een wezenlijk onderdeel van de cultuur is. Ook in Duitsland vindt al decennia lang diepgaand wetenschappelijk stemonderzoek plaats, waarbij er ook steeds meer gekeken wordt naar de oudere stem. Dit onderzoek heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van deze methode.

De docent:

In Nederland wordt ‘Anti-Aging voor de stem’ gegeven door Mieke Manschot. Zij is door professor Bengtson-Opitz persoonlijk opgeleid.

Mieke is zangeres en zangpedagoge. Zij studeerde klassieke zang aan het conservatorium van Amsterdam en geeft al jaren zangles. Zij ontdekte dat veel (koor)zangers aanlopen tegen de gevolgen van het ouder worden van hun stem.

“Ik vond het zo verdrietig te zien dat mensen stoppen met zingen, terwijl het zingen in koorverband zoveel voor hen betekent. Ik ging op zoek naar oplossingen en vond die gelukkig bij onze oosterburen. Een methode die bestaat uit training en succesvol is in de praktijk. Dit is precies wat je nodig hebt om de stem weer optimaal te laten klinken en je vertrouwen weer terug te krijgen. Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen weten dat je met gerichte training je stem fit kunt krijgen en houden!”

Voor (koor)zangers in Ede die zich herkennen in deze problematiek of deze voor willen zijn biedt dit een uitstekende gelegenheid om hun zangtalent en plezier voor jaren te bestendigen.

Wanneer:

De eerste cursus in Ede is een intensieve cursus: 3 dinsdagmiddagen van 13:00-16:30 uur op 14, 28 mei en 11 juni

Meer info via www:zangleszaken.com

Waar:

Akoesticum Ede, Frisokazerne, Nieuwe Kazernelaan 4, Ede

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen