Airborne Luchtlandingen Ede zaterdag 22 september

Foto: Ede.nieuws.nl

Een herdenkingsevenement voor jong en oud

Zaterdag 22 september 2018 van 9.30 uur tot 16.30 uur zijn de traditionele herdenking en luchtlandingen op de Ginkelse Heide Ede. Er is veel te doen en te zien voor kinderen.

Van rijden op een minitank tot helikopterdemo’s. Dit jaar wordt de herdenking opgeluisterd door een flyby van oude Harvards.

Vliegtuigen, para’s en helikopters

De 11 Luchtmobiele Brigade zorgt ervoor dat para’s uit verschillende NAVO landen naar Nederland komen voor de Airborne. De landen oefenen samen in de dagen ervoor. Dit jaar komen de militairen uit Nederland, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Amerika, België en Polen. Ook de vliegtuigen, de Herculessen, komen uit verschillende landen.

De 11 Luchtmobiele Brigade oefent niet alleen met vliegtuigen maar ook met helikopters. Dat laten ze tijdens de Airborne zien. Een Apache, een Chinook en een Cougar laten zien wat ze kunnen en landen op de dropzone. De re-enacters, de Paragroup Holland springen uit een Dakota.

Foto’s Dennis Polman

Een iconisch evenement

De Airborne Luchtlanding is niet een ‘gewoon’ evenement. Het hart van het evenement is nog altijd de herdenking om 11.15 uur. Een indrukwekkende plechtigheid waar het muisstil is tijdens de 1 minuut stilte. Alleen het ruisen van de bomen is hoorbaar. Duizenden toeschouwers uit binnen- en buitenland houden hun adem in en herdenken samen met de circa 20 veteranen van toen en de veteranen van nu, de gebeurtenissen uit 1944. De herdenking eindigt met het prachtige Highland Cathedral, gespeeld door een Massed Pipes en Drums Band.

Hieronder een opname van 2017

Kinderen ‘beleven de geschiedenis’ op de GHE

Ook voor kinderen is de herdenking indrukwekkend. Daarnaast kunnen zij ‘de geschiedenis beleven’

op de Ginkel Heath Experience (GHE) achter op het Wijde Veld.

Lopend van de schaapskooi naar de GHE staat een foto expositie langs de hei. Foto’s van de para’s uit 1944. En foto’s van de para’s van de 11 Luchtmobiele Brigade in actie. De tentoonstelling verbindt de veteranen van toen, zittend naast de schaapskooi, met de veteranen van nu die springen boven de hei.

Op de GHE is van alles te zien en te beleven voor kinderen. In gratis workshops kunnen zij 3D tekenen, bijzondere foto’s maken en leren van een groep Living History. Zoals altijd staan de oude voertuigen van Keep them Rolling en Airborne Battle Wheels opgesteld langs de hei.

Rijden in een mini tank

De Ginkelse Heide is jarenlang het oefenterrein geweest van tanks. Net als toen kunnen kinderen rijden in een mini tank op de GHE. Hoe stoer is dat! De tanks zijn van het Militair Museum Soesterberg.

Speciaal voor de Airborne zijn ze dit jaar aan Ede uitgeleend.

 

Bijzonder stripboek

Het derde stripboek over de gebeurtenissen in WO II in en rondom Ede is verschenen.

Nico Schuurman tekent en vertelt over de belevenissen van zijn vader en opa. Dit boek speelt zich af in de tweede helft van 1944 toen na de Slag om Arnhem heel veel airbornes achterbleven en moesten onderduiken. Voor kinderen en hun ouders een prachtig boek om te lezen en te bekijken.

Op de GHE is Nico aanwezig om de boeken te signeren!

Het boek kost alleen op 22 september € 10,00 (normale prijs € 15,00) en is te koop op de GHE en in de kraam van het Platform Militaire Historie Ede op de Airborne Markt.

Wings Exchange Ceremonie

Als afsluiting van Airborne Ede staat om 16.00 uur de bijzondere ceremonie op het programma. Op dit unieke stukje historische grond, waar in 1944 zoveel jonge mannen zijn gesneuveld, ontvangen alle jonge parachutisten hun Wing.

Verkeersmaatregelen

De N224 is de hele dag van 6.00 uur tot 18.00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer.

Pendel &parkeren

Bezoekers komende uit Ede en Apeldoorn kunnen parkeren op het MOB-complex Ede-Driesprong. Vanaf daar rijden van 08.00 tot 18.00 uur  gratis pendelbussen naar de Ginkelse Heide.

Bezoekers komend via de A12 van de Arnhem-kant kunnen parkeren op het weiland aan de N224 en bij de Houtwerf. Maar vol=vol.

Bezoekers die beschikken over een invalidenparkeerkaart mogen dichtbij de schaapskooi parkeren.

 

P&R en Park & Bike

Dit jaar wordt een Park & Bike locatie ingericht op het parkeerterrein van Plantion aan de A30. Parkeren is gratis. Vanaf Plantion kunt u per fiets de bewegwijzerde fietsroute naar de Ginkelse Heide volgen.

Vanaf NS station Ede-Wageningen worden eveneens gratis pendelbussen ingezet.

Fiets

Het publiek dat met de fiets komt, wordt medewerking gevraagd hun fietsen aan de rand van het evenemententerrein te stallen. Uit veiligheidsoverwegingen moet het evenemententerrein zoveel mogelijk fietsvrij zijn.

Partners

Dit bijzondere evenement wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners:  11 Luchtmobiele Brigade, vfonds, Monuta en Coöperatiefonds Vallei en Rijn.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden