Help het is erg warm en ze zeggen dat het nog warmer wordt

Foto: Ede.nieuws.nl

Als je de weersverwachtingen mag geloven zou het na het weekend iets minder warm zou zijn? En beloofd is beloofd toch.

Nu komen er berichten dat de weermannen/-vrouwen zich rot geschrokken zijn. Na de afgelopen warme weken komen er tenminste nog vijf dagen van vijfentwintig graden of meer en daarvan zouden er zeker drie dagen zijn die meer dan dertig graden halen. Er komt dus een hittegolf. Hoezo zijn ze zich rot geschrokken. Een beetje echte meteoroloog kan op zijn /haar vingers uitrekenen hoe de weersverwachting in elkaar zit. Dus niks verrassingseffect voor hen. Op zijn hoogst hopen ze dat ze het mis hebben. Maar zij kunnen er niets aan doen. Punt!

Moeten we niet wat flexibeler in onze plannen zijn wat betreft het aanpassen aan de omstandigheden

In het weekend was een ritje met de auto al genoeg om te constateren dat het serieus droog aan het worden is. De gewassen op de velden zijn te klein en de weilanden liggen er dor en droog bij. De sloten en kleine waterpoelen staan inmiddels droog. De bladeren van de bomen komen al naar beneden. Bruin van ellende. Daar ben je lekker mee als je de reis naar je vakantieadres uitgesteld hebt tot een koelere dag. Het ziet er namelijk naar uit dat die koelere dag nog op zich laat wachten. Je besluit om nu toch maar de auto’s in te geladen. Uiteindelijk om half elf wordt het vertreksein gegeven. Hoe stom kun je zijn. Iedereen weet dat midden op de dag de zon op zijn hoogst aan de hemel staat en dan dus het warmst is. In landen waar ze aan warmte gewend zijn, houden ze dan ook tussen de middag een siësta.

De bedoeling is dat je dan zoveel mogelijk rust neemt.

Maar nee hoor, wij Nederlanders moeten zo nodig. Want ja ons tijd schema zegt dat en daar is maar moeilijk van af te wijken. Met rode gezichten zit de hele familie in de auto’s. Nu denk je natuurlijk; had ik maar; De auto gisteravond vast in gepakt. De hele familie vanmorgen vroeg al in de auto gezet. Toch wel voor het weekend vertrokken. Te laat. Hopelijk heb je voorzorgsmaatregelen genomen. De flessen water al gisteravond in de vriezer gelegd zodat ze nu één bonk ijs zijn. In de koeltas genoeg koele hapjes.

De vakantie begint bij de voordeur. Dus relax het is zoals het is. Maak er wat van.

De eerste kilometers gaat prima. Het schiet lekker op. Maar dan gebeurt het. Voor je remt je schoonvader af en het ziet ernaar uit dat die voorlopig niet weer op het pedaal gaat staan. File.. Een rijdende dat wel. Met een matig gangetje komen jullie langzaam verder. Je bent dus de enige die op het idee kwam om na het weekend te vertrekken. De autoradio meldt dat er xxx kilometer file staat. En jullie staan erin. Positief blijven nu. Dan maar meezingen met de radio. Het is zo’n programma dat wanneer je een goed verhaal hebt je een plaatje mag aanvragen. En dan besluit je het nummer te bellen. Tot je grote vreugde krijg je contact. Je moet even wachten, en of je handsfree belt. Gauw belt een van de jongens, op de achterbank, het nummer van opa. Ook hij heeft de radio aanstaan en de telefoon op de handsfree speaker. Ja de radio staat op NPO 2. De stem aan de andere kant van de lijn vraagt wat je te melden hebt en welke plaat je wilt aanvragen. In de auto is iedereen ineens vol aandacht. Omdat je al meer dan een uur naar de achterkant van je schoonvadersauto zit te staren besluit je voor hem een plaat aan te vragen. “Nou, zeg je, ik erger me kapot aan mijn schoonvader. Hij rijdt de hele tijd nog geen veertig kilometer. Weet je we zijn op weg naar ons vakantieadres. Maar het schiet maar niet op zo. En het is super warm.” Vraagt de DJ : “Hoe hard mag je dan op die weg rijden?” “Honderdtwintig, antwoord je, wil je alsjeblieft een plaatje voor hem draaien. Misschien helpt het.” De DJ krijgt acuut de slappe lach en vraagt hikkend hoever je nog moet. “Nog wel even, zeg je, maar we zitten met een heel stel en een beetje leuke muziek zou wonderen doen. We staan in de file weet je.” Even later klinkt het aangevraagde nummer door de luidsprekers. De hele club zingt mee en zo te zien in de auto ervoor ook. Door de open ramen van de andere auto’s klinkt hard nog meer gezang.

Dit beloofd een hele warme vrolijke vakantie te worden. Het begin is er.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden