Gaat de handdruk van Minister President Rutte en President Trump de geschiedenis in?

Foto: Ede.nieuws.nl

Onze Minister President Rutte is op bezoek geweest bij de President van Amerika. Nog voor hij vertrok was er al commotie over de manier waarop de Amerikaanse President Trump zijn gasten de hand schud.

Zijn gewoonte om steeds weer de volledige arm van zijn gast op te eisen wekt bij velen de indruk dat de man uitermate dominant is en zichzelf erg belangrijk vindt. Dat is hij natuurlijk ook maar het gaat over de manier waarop. Eigenlijk best wel lachwekkend hoe er over die eerste, op handen zijnde, handdruk van beide, zo op de voorgrond staande mannen, gepraat wordt. Hoe zou dat gaan uitpakken. We weten immers dat een Nederlander zich niets laat vertellen of er moet eerst flink gepraat worden. Nou Rutte is er zo één. Zelf heeft minister president Rutte er ook wel lol om. In een interview gaat hij handig mee in de speculaties over de uitvoering van het schudden en grapt zelfs te oefenen met een wel bekende zanger. Hij heeft er duidelijk plezier in.

Heeft een handdruk altijd zin of is het een pure formaliteit

Wat doet een handdruk met jou als je bijvoorbeeld een heel stevige of een heel slappe hand van iemand krijgt. Zegt dat voor jou iets over het karakter van die persoon. Soms krijg je van een hele groep mensen achter elkaar een hand. Iedereen zegt daarbij zijn naam maar zeg nou eens eerlijk, ook jij bent bij de eerst volgende de naam van de anderen al vergeten, toch! Nog even daar gelaten of je de naam eigenlijk wel verstaan hebt. Is het niet een pure formaliteit. Een gewoonte waar we aan de ene kant veel waarde aanhechten en aan de andere zo over heen walsen. Misschien heb je wel een hekel aan handen schudden. Een aanrader is dan om te zorgen dat je als een van de eersten aanwezig bent. De volgende binnenkomers moeten dan langs jou om de hand te schudden. Eerlijk, ik ben altijd blij als het me gelukt is een van de eersten te zijn en niet een van de laatsten. Sommige mensen zijn altijd de laatste of doen hij/zij dat bewust en vinden ze het helemaal geen probleem om de rij langs te gaan.

Wel eens over nagedacht hoeveel verschillende handen er gegeven worden?

Aan tafel hadden wij er eens een hele discussies over. Zoals de stevige hand, de dominante-, de natte-, de onwillige-, de beide handen tegelijk-, de te lange-, de slinger-, de klap-, de vieze- die soms vervangen word door een pink, de slappe-, de warme-, de trek-, de linker-,de alleen de vingertoppen-en tot slot; geen hand. Gooi ze allemaal maar eens over de tafel en je hebt een enerverend gesprek.

Wat is eigenlijke de etiquette voor een handdruk geven

De Nederlandse gewoonte verschilt van die van andere landen en culturen. In ieder geval is het zeker belangrijk dat je je bewust bent hoe je een hand geeft, wanneer en waarom. Het ‘gevoel’ spreekt ook een woordje mee. In de opvoeding kun je jonge kinderen leren zich even netjes voor te stellen. Als er bijvoorbeeld visite is en zij komen de kamer in om iets te vragen. Het komt steeds vaker voor dat er zelfs niet eens gegroet wordt wanneer iemand een ruimte binnenkomt. Gewoon even een hand geven is toch niet meer dan netjes. Maar wat verstaan we onder een gewone hand geven nu eigenlijk. Het wordt als prettig ervaren als iemand je een spontane hand geeft. Een handdruk die je welkom heet. Een handdruk die van harte is. Daar mag je verschillend over denken maar toch ervaren veel mensen het zo.

En dan is het zover, daar is hij dan; de handdruk en hij maakt indruk

Onze Minister President staat tegenover President Trump en wat doe hij. Als de man zijn hand naar hem uitsteekt pakt hij hem lachend vast en grijpt met de andere hand zijn elle boog zodat hij met de zijn arm geen kant meer op kan. Aan de hand van Rutte wordt niet getrokken. We zien het allemaal gebeuren. Beide even dominant zou ik zeggen. En dankzij de vooraf gaande speculaties zal deze handdruk misschien geschiedenis schrijven. Zijn we nu trots op onze Minister President. Niet meer dan anders, hij heeft laten zien dat hij door middel van een correcte handdruk, de etiquette van fatsoen, zonder woorden op kan eisen. Goed voorbeeld doet goed volgen zou ik zo zeggen.

 

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen