Sinterklaas wordt letterlijk bedreigd zo meldt de media deze week

Foto: Ede.nieuws.nl

Zit ik in februari over Sinterklaas te schrijven. Eigenlijk geheel tegen mijn zijn. De oorzaak is dat er weer een bericht langs kwam dat iemand Sinterklaas letterlijk uit het straatbeeld wilde wegvagen. Voor de ogen van duizenden kinderen. Gelukkig dat de onverlaat het even vooraf gemeld had en dus in zekere bewaring kon worden gesteld voor dat hij/zij zijn onfortuinlijke daad kon uitvoeren.

Gelukkig is de Sint nu veilig in Spanje

Waar gaat dit nog over. Sinterklaas hoort bij de maand December en geeft al jaren aan velen een feestelijk en spannend sfeergevoel rond de vijfde van deze maand. Daarna is hij gewoon weg. Het hoort bij de gezinsfeesten die wij elk jaar traditie getrouw met veel plezier organiseren. Maar er is blijkbaar iemand die dit immateriƫle erfgoed van ons land koste wat kost wil verbannen. Het erge is dat hij/zij niet alleen voor zichzelf zegt te spreken maar een hele groep vertegenwoordig. Vrijheid van meningsuiting is in dit land een recht, maar dat houd niet in dat iedereen het er mee eens moet zijn en een officieel immaterieel erfgoed maar verandert moet worden of helemaal verdwijnen. Het lijkt wel of vrijheid van meningsuiting altijd iets negatiefs over iets moet zijn. Eigenlijk heb ik in mijn teleurstelling nu al weer veel te veel gezegd.

De asbak afdruk in het pluche tafelkleed van de oom van Toon Hermans

Er zijn heel veel volwassenen en kinderen die geweldige herinneringen aan dit stukje erfgoed hebben. Geen van hen denk ook maar een moment aan al die misselijk makende aantijgingen waarmee de goedheiligman en zijn pietervriend zouden moeten worden opgezadeld. De conference van Toon Herman werkt nog altijd op de lachspieren. Zo is er in elke familie wel een verhaal. Hier wil ik het eigenlijk alleen maar hebben over de gezelligheid en het plezier waarmee veel, heel veel mensen terug kijken naar de pakjes avonden in december. Soms al tien tallen jaren. De insteek van dit hele feest is nog altijd het zelfde.

Andere tijden en vooruit gang zeker. Er zijn er die met zijn allen achter een virtueel poppetje aan rennen. Soms het hele land door. Hoe gek is dat. Er zijn er die beleggen met virtueel geld. We maken ons over van alles en nog wat druk. Dat is Holland. Er is ruimte voor heel veel. Geniet het positieve. Kijk om je heen. Laat het zijn zoals het is Haal eruit waar jij gelukkig van wordt en ben je bewust van goed en slecht en ga voor het goede.

Even volwassenen onder elkaar, op zolder staat in een hoek, ver uit het zicht van nieuwgierige kinderogen, een rek met daarover heen een groot kleed. Ernaast een grote koffer met alles wat nodig is om de outfit van zowel Sinterklaas als zijn Pietenvriend compleet te maken. Het zal toch niet waar zijn dat dit hele spulletje daar ongeroerd jaar in jaar uit moet blijven staan. Als voer voor de motten. Is er straks niemand meer die het aandurft om het aan te trekken. Hopelijk krijgt de sint in het verre land niets van deze discussie mee.-)

 

Diegenen die ooit begonnen zijn over de negatieve kant van de goedheiligman en zijn pietervrienden moeten zich maar eens achter de oren krabben. Vraag je eens af of het al deze commotie tot vragen in de 2e kamer waard is. Zou het zo kunnen zijn dat deze groep geen familie verhalen over de pakjesavond heeft?

 

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden