Lezing Kippenlijn op 20 februari in Het Westhoffhuis Lunteren

Foto: Ede.nieuws.nl

De derde Gezamenlijke Lezing, georganiseerd door Culturele Kring Lunteren, Vereniging Vrienden van het Buurtbosch en Vereniging Museum Lunteren, in samenwerking met Het Westhoffhuis.

Op 20 september 1839 reed de eerste trein in ons land van Amsterdam naar Haarlem. De verbinding tussen Amsterdam en Zutphen was 1887 gereed. Deze spoorweg liep tussen Voorthuizen en Barneveld door, met een station dat de naam Barneveld-Voorthuizen kreeg. Aanvankelijk liepen de spoorlijnen van west naar oost, naar Duitsland. De behoefte aan noord-zuid verbinden groeide met als gevolg dat in 1896 de spoorweg maatschappij “ De Veluwe’ werd opgericht. Deze maatschappij zorgde ervoor dat in 1902 het baanvak Ede – Barneveld in gebruik werd genomen = De kippenlijn.

Deze treinverbinding zorgde vanaf 1902 voor een nog betere ontsluiting van dit deel van de Veluwe. Naast vervoer over de weg, was ook het vervoer per spoor van belang. Dit belang gold zowel voor het vervoer van personen als voor het vervoer van goederen.
Al meer dan 100 jaar maken dagelijks veel mensen gebruik van deze treinverbinding. Maar de totstandkoming ervan is een bijzondere geschiedenis met hoogtepunten en dieptepunten. Persoonlijke en ook politieke en economische belangen speelden hierbij een rol. De aanleg en het gebruik van het tracé veranderde de omgeving tot op de dag van vandaag. Deze lezing gaat over de geschiedenis van de Kippenlijn met bijzondere aandacht voor het traject van en naar Lunteren. Ook is er aandacht voor de bronnen die ons meer leren over deze historie. Deze bronnen bevinden zich dan ook in de gemeente archieven van Ede en Barneveld.
De heer Peter van Beek zal ons dan ook “alles” over de Kippenlijn vertellen met aandacht voor de bronvermeldingen, vanuit de gemeente archieven.
Voor aanvullende informatie zie: www. archieval.nl.

20 februari 2018
Het Westhoffhuis, Dorpsstraat 28 te Lunteren.
Entree: € 7,50.
Zaal open: 19.30 uur.
Lezing: 20.00 uur tot 22.00 uur
Pauze: +/- 21.00 uur – kop koffie of thee, zit bij de entreeprijs in.
22.00 uur tot 23.00 uur is de bar open (consumpties voor eigen rekening).

Wij nodigen U van harte uit voor deze interessante Lunterse lezing.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden