De laatste tijd is het weer raak. Oplichting aan de deur vooral bij ouderen

Foto: Ede.nieuws.nl

Een waarschuwing van de politie stond pas weer in de krant. In de stad of in de dorpen het maakt niet uit overal gebeurt het en ondanks alle waarschuwingen tuinen we er massaal in. Oplichting aan de deur. Als ik erover nadenk maakt het zo me kwaad.

Durf je de voordeur nog wel open te doen

Wat bezielt die man of vrouw die aanbelt en zich voordoet als iemand die een bepaalde dienst of artikel aanbiedt en vooral wil afrekenen, het liefst contant. Waarom willen ze kost wat het kost het goede vertrouwen van anderen schaden. Er moet haast wel ‘voorwerk’ aan vooraf zijn gegaan zou je denken. Hoe weet de aan beller wie of welke mensen er in dat huis wonen. Hoelang heeft diegene al in de buurt rond gelopen en zijn ogen en oren de kost gegeven. Een ‘gezellig praatje’ met een mededeelzame buurtbewoner gemaakt misschien. Hoe oplettend moeten we zijn.

Hoe werkt het precies?

Wat doet u als er zomaar iemand aan de deur staat en aanbelt. U verwacht niemand. Niets vermoedend doet u de deur open. De man zegt dat hij een reparateur van een bekend bedrijf is. Als u de deur iets verder open doet zet hij zijn voet over de drempel. U schrikt want dit is toch wel heel intimiderend. De man beweerd dat het echt noodzakelijk is dat hij in de woning toegelaten wordt. En nog een keer zegt hij dat er bij u in de woning werkzaamheden moeten worden verricht aan een kapotte leiding. U twijfelt want u heeft helemaal niet gemerkt dat er in huis iets mis is. Gaan dan bij u de alarm bellen rinkelen of laat u de man zomaar verder naar binnen met alle gevolgen van dien.

Want moeten er echt werkzaamheden verricht worden dan kunt u zelf de datum en de tijd met het bedrijf regelen en heeft u een brief van het genoemde bedrijf gehad waarin staat wat er mis is en dat er op een bepaalde datum en tijd iemand langs komt om het te maken. Als dat niet het geval is laat hem dan niet binnen! Zelfs niet als hij zich legitimeert. Deze legitimatie kan vals zijn.

Tips van de politie

Het maakt onrustig als je weet dat het in je buurt gebeurt. Ook als je de waarschuwing in de krant leest. Gelukkig krijgen we ook tips van de politie zoals; doe nooit zomaar open. Kijk eerst door een raam wie er staat. Een onbekend iemand, man, vrouw of kind die u niet verwacht met wat voor vraag dan ook, lekker laten staan. Hoe onaardig en ongastvrij het ook overkomt. Er zijn openbare ruimten genoeg waar geplast, een glaasje water gedronken of een telefoontje gedaan kan worden.

Met mezelf heb ik afgesproken dat ik never, nooit iets aan de deur of telefoon koop of afspreek. Trouwens die telefonistes van de ongewenste verkoop telefoontjes hebben het bij mij erg slecht. Ik wil niets liever dan de verbinding zo snel als mogelijk is verbreken. Nu ik het zo opschrijf denk ik: wat moeten jullie wel van me denken. Wat een onaardig iemand. Nou dat is het hem nu net. Als je aardig bent, ben je al snel de dupe van de haast onfatsoenlijke manier van doen.

Marskramer

Nog niet zo heel lang geleden kwam er nog wel een eens een marskramer met tassen en korven vol huishoudelijk spul langs de deuren. In mijn herinnering kochten we altijd wel wat. Helaas is dat verleden tijd. De marskramer is uit het straatbeeld verdwenen en de man in het nette pak is er voor in de plaats gekomen. Een laptop in de aanslag. Het ziet er heel professioneel uit. Weet u wat de omschrijving van een Colporteur is, ja zo heet deze verkoper in het nette pak; Een verkoper die bij je thuis aanbelt om een product of dienst te verkopen .Zo hoeft hij geen officiële ruimte zoals een winkel te gebruiken. Niks mis mee, eerlijke zaak toch.

Helaas wordt deze vorm van verkopen ook door oneerlijke lieden gebruikt. Dus bij mij aan de deur wordt niets meer gekocht.

Met vriendelijke groet Juffrouw Raadgever

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden