Sinterklaas een feest voor kinderen …? We laten ons dit kinderfeest nooit afpakken, alle spanningen hebben we er graag voor over!

Foto: Ede.nieuws.nl

De herfst vakantie is voor mijn gevoel nog maar net achter ons. Buiten begint het wat kouder te worden. Gelukkig, ja want zeg nou zelf in december is het goed voor de sfeer als het ook een beetje koud is. Ondanks de ongemakken voor het verkeer vindt toch een Hollander dat het weer wel mee moet werken.

Het wordt tijd voor stamppotten en erwtensoep met roggebrood en spek. Overal zie je al weer de feest versieringen verschijnen. Boven de winkelstraat hangen grote krullen met gekleurde lampjes. In de verschillende dorpen en steden pakken ze groots uit. Of je nu wel of geen pakjes voor het Sinterklaasfeest of de Kerst nodig hebt het is altijd leuk om even de sfeer te proeven van de versierde straten en de etalages vol met pakjes. Gezellig zeker. Nu eerst ligt het accent op vijf december en klinken uit de opgestelde luidsprekers de Sinterklaasliedjes. Voor veel kinderen en hun ouders lijkt het wel of het steeds vroeger begint dat de pepernoten en het suikergoed in de schappen van de winkels en de reclame voor de Goed Heiligman in de straten en op de radio en televisie verschijnen. Ineens word je ermee overspoeld. Er is een Sinterklaasjournaal, een Sinterklaashuis, je kunt met de Sint en zijn Pieten op de foto. Je mag de sint een handje komen geven. Dan alle acties voor de minderbedeelde kinderen. Overal kunnen donaties in natura of met het storten van geld worden gedaan. Dan zijn er ook de groots opgezette Sint feesten van allerlei organisaties. Eén groot feest moet het worden. Al direct na de vakantie kun je de kinderen opgeven om aanwezig te zijn om samen met de Sint en ik weet niet hoeveel Pieten feest te vieren. Voor een X  bedrag mogen ze mee doen. Dit jaar is er zelfs een hele groep kinderen, die door hun ouders via Facebook aangemeld zijn om mee te mogen varen op de boot van de Sint. Hoe gaaf is dat. Ik weet van een moeder dat ze dit uitje tot het laatste moment geheim gehouden heeft. De spanning werd anders voor de kinderen veel te groot met alle gevolgen van dien. Hoe jammer is het dat van een beetje voorpret dus geen sprake kan zijn.

Er zijn zo veel kinderen die door alle prikkels en verwachtingen volledig van slag zijn. De ouders klagen erover dat het dromen, bedplassen en drukke gedrag van hun kroost het er thuis niet gezelliger op maakt. Thuis proberen de ouders het ook nog een paar weken uit te stellen maar op een gegeven moment kunnen ze er echt niet meer omheen. De vele reclamefolders storten verpakt in plastic of los in stapels door de brievenbus. Natuurlijk dit zijn de weken voor de middenstand om de omzet van het hele jaar nog wat goed te maken. Zelfs de onderwijzers hebben al een oplossing gezocht om alles een beetje tot rust te krijgen. Die maken aan het begin van elke dag een moment vrij om even met de hele klas stil te staan bij de voorbereidingen voor vijf-twaalf. De afspraak is dat er daarna de hele dag niet meer over gepraat hoeft te worden. Het lijkt te werken.

Helaas duurt de spanning voor de goed gelovige kinderen vaak veel te lang. Eerst is er de intocht, al half november, waar de Sint alle kinderen beloofd iets in de schoen te zullen stoppen. En dan eindelijk is het zover, de week van vijf december. Pakjes avond en voor veel de kinderen niet alleen thuis maar ook bij de sportclub, de club van de kerk, op school en op het werk van beide ouders. Wat een feest elk jaar weer. Groot en klein geniet van deze traditie. Al jarenlang en dat wil niemand overslaan. Want als er thuis geen kinderen meer in de leeftijd van ‘het geloven in’ zijn gaan we er met de ‘groten ‘ een gezellige avond van maken. Met een grote schaal op tafel met speculaas, gevulde banketletters, de chocoladeletters pepernoten en een kan warme chocolademelk. Allemaal vinden we dat het erbij hoort. En als het zes december is verzuchten we allemaal “Zo, dat was dat, op naar de Kerst. We laten ons dit kinderfeest nooit afpakken, alle spanningen hebben we er graag voor over!

Vriendelijke groet juffrouw Raadgever.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden