Er zijn nog geen bekeuringen uitgedeeld maar dat gaat wel gebeuren

Foto: Ede.nieuws.nl

Nu komen ze na een berisping verder, de fietser zonder goede fietsverlichting. Het is ’s morgens nog donker als de rijen leerlingen op pad gaan naar de scholen in de naburige plaatsen. Een goede fiets -verlichting is een must.

Niet zo’n bijna uitgebrand kaarsje maar een flinke witte verlichting voor en een fikse rode achterop. Niets is zo vreselijk dan dat een automobilist volkomen onverwacht uit het niets een fietser voor de wielen krijgt met alle gevolgen van dien. Daarom hebben ook al verschillende steden en dorpen op de drukke fietsroutes in het land controles voor de verlichting gehouden. Een dorp in de Betuwe heeft zelfs als preventie verlichting onder fietsers uitgedeeld. Ook is er in de kranten een oproep aan de ouders gedaan de fietsen van hun kinderen te controleren. De reflex stroken op de banden maakten de fietser al veel beter zichtbaar, dat wel maar dat is niet genoeg. Een hele veilige vooruit gang is wat mij betreft dat een fietser nu ook als hij stilstaat zichtbaar blijft dankzij de op batterijtjes brandende lichten.  Weg met de dynamo. Alhoewel dan moeten de batterijen wel vol zijn. Helaas milieu, hier gaat veiligheid voor.

Een ander ding is het verkeersveilig fietsen. Ondanks het behaald verkeersdiploma in het laatste schooljaar van de basisschool is de fiets ervaring veel te weinig Niet zelden wordt een kind met nauwelijks fiets ervaring, na de vakantie op weg naar een school gestuurd ver van huis. Gezond hoor een eindje fietsen. Maar pa en/of ma heb je het zelf dat stuk wel eens gefietst. Nee niet in de vakantie want dat haalt niets uit. Dan is de drukte die bij een normale schooldag aanwezig is er niet. Nee bijvoorbeeld in de eerste schoolweek na de vakantie. Ontdek eens hoe dat is. De oorzaak ligt heel erg voor de hand. Bij de basisschool in de buurt is het elke dag een drukte van komen en gaan van ouders of grootouders. In de naaste omgeving van de school wordt elke stoeprand benut om de auto’s even kort te parkeren. Er ontstaat een smalle doorgang tussen de auto’s. De wel fietsende kinderen moeten tussen de auto’s door laveren om bij de school te komen. Een gevaarlijke situatie dus brengen we die ook maar met de auto. Langs de kant van de weg is sinds kort een nieuw verkeersbord, een aanwijzingsbord geplaatst. Misschien ken je het wel. Vierkant blauw met in het wit de woorden Kiss en Go.  Een oplossing?! Ik weet het niet.

Natuurlijk is het even wennen en nog niet elke ouder- grootouder houd zich aan de nieuwe regel . Maar zo langzamerhand zijn het er steeds meer waarbij het kwartje valt getuige het komen en gaan van auto’s bij het bord. Soms is er nog een ‘onverlaat’ die nadat hij/zij de auto heeft stil gezet de moed heeft om zelf ook uit te stappen en dus de auto parkeert. Het ongenoegen van de andere ouders is dan duidelijk hoorbaar. De betreffende bestuurder kan er op rekenen dat hij/zij wordt op gewacht om vervolgens de bedoeling van het bord uitgelegd te krijgen. Het is namelijk zo dat er op die plek gestopt mag worden om het kind te kussen en uit de auto laten. Er mag niet worden geparkeerd. Snap je. Je moet direct door rijden zodat een ander ook snel kan aanrijden en weer vertrekken. Ze hebben haast. Het doet me denken aan een liedje van Herman van Veen. Blijft het punt dat er wat voor te zeggen is dat ouders de tijd zouden moeten nemen om de kinderen met de fiets of lopend naar school te brengen. Het leert de kinderen al jong met de verkeersregels om te gaan zodat wanneer het kind oud genoeg is zelf naar school kan. Oefenen dus. Een beetje fiets ervaring buiten de woonwijk is echt nodig zeker als het kind altijd met de auto is gebracht. Ja, ik weet het, als meerdere kinderen naar school gebracht moeten worden en is de auto het meest veilig. Soms zie je een moedige ouder met voor en achter zich een slingerend kind. Je houd je hart vast en toch moet je ergens beginnen. Dus aan alle weggebruikers veilig fietsen is één. Want zeg nou zelf hoe geduldig gedraagt de ervaren fietser zich ten opzichten van het onervaren fietsertje dat let wel op een nieuwe fiets fietst met  verlichting voor en achter?

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden