Het voormalig Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Sindsdien herdenken we op 15 augustus alle slachtoffers van de Japanse bezetting en de directe gevolgen daarvan. Vanaf vandaag is er in Ede ook een herdenkingsplek voor deze datum.
In Ede hing andere jaren wel de vlag op 15 augustus op de torens, maar er was nog geen herdenkingsplek. Sinds vandaag staat er een, nu nog tijdelijk, monument in het Memorial Park aan de Vossenakker. De bedoeling is dat deze volgend jaar wordt vervangen door een permanent Indisch Monument. De onthulling van het tijdelijk Indisch Monument en de herdenking met een toespraak van burgemeester René Verhulst vonden vanochtend plaats. Vanwege de coronamaatregelen was deze bijeenkomst alleen toegankelijk voor genodigden.
Tijdelijk monument
Een palm en herinneringsbord vormen samen het tijdelijk monument. Op het herinneringsbord verwijzen we naar
www.ede.nl/indischmonument . Daar staat sinds vandaag een filmpje waarin Edenaren met wortels in voormalig Nederlands-Indië en Indische Nederlanders beschrijven wat 15 augustus voor hen betekent. Burgemeester René Verhulst vertelt in het filmpje dat miljoenen mensen zwaar geleden hebben onder de terreur van de Japanse bezetting: “Honger, vernedering en onmenselijke dwangarbeid; dat waren enkele van de ontberingen waar de gevangenen in de jappenkampen aan bloot stonden. Maar de hele dag in de zon staan; dat vonden velen nog het ergste.
75 jaar geleden
“In de jaren die volgden op de Japanse capitulatie, vertrokken velen in grote passagiersschepen naar Nederland. Wat een enorme culturele verrijking betekende, ook hier in Ede. Later volgden de Molukkers die in Lunteren hun leven moesten oppakken.”, aldus Verhulst.
Hij beschrijft verder, "dat de oorlog tot op de dag van vandaag invloed heeft op de levens van Edenaren uit het voormalig Nederlands-Indië: Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat aan de lange dagen in de zon een einde kwam. De oorlog zou echter nog lang doorklinken in het leven van de voormalig gevangenen, maar ook in dat van hun kinderen en kleinkinderen. Daarom zijn herinneringsplekken zoals deze zo belangrijk. Het is een plaats waar eenieder met een Indisch verhaal terecht kan om te herdenken, te reflecteren en te verwerken”.