Burgemeester René Verhulst heeft vrijdag 25 april 2025 aan 25 inwoners uit de gemeente Ede, 1 inwoner uit de gemeente Barneveld en 1 inwoner uit de gemeente Wageningen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse Lintjesregen voor Koningsdag.
22 inwoners uit Ede zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en 3 tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
20 gedecoreerden wonen in Ede, 3 in Lunteren en 2 in Bennekom.
De burgemeester sprak alle gedecoreerden persoonlijk toe in de Raadzaal in het Raadhuis in Ede. Na de uitreiking volgde een receptie.
Straatpastoor Max is een begrip in Ede en ver daar buiten. Al sinds 2010 is Max Paans de enige onbezoldigde straatpastoor in Nederland en een belangrijke ambassadeur in de zorg voor dak- en thuislozen. Hij bezoekt mensen op straat en verzorgt in de door hem opgerichte Break-Inn twee keer peer week een warme maaltijd voor dak- en thuislozen in de Meet-Inn. Ook startte hij een project waarbij dak en thuisloze mensen bonnen konden verdienen door schoon te maken. Deze bonnen zijn uit te geven bij lokale winkeliers. Met zijn aanpak geeft hij dak- en thuislozen een stem en hij is daarmee een voorbeeld voor anderen. Daarnaast heeft Max Paans een groot hart voor jongeren. Vanuit de kerk zette Max zich samen met zijn vrouw in voor jongeren en begeleide hij hen op festivals en evenementen. Hieruit is stichting Peacedog ontstaan, wat later is overgegaan in stichting JesusFreaks. Deze stichtingen hebben tientallen concerten, festivals en weekenden georganiseerd waarbij geloof, maatschappelijk bewustzijn en muziek de kernelementen waren. Sinds 2016 is Max Paans niet meer betrokken bij JesusFreaks om zich volledig op zijn functie als straatpastoor te kunnen richten.
Hans Plaat heeft een lange staat van dienst binnen de Nederlandse Scouting. Hij heeft zowel lokaal, regionaal, als landelijk veel voor de scouting betekend. Zo was hij betrokken bij de oprichting van de Jan Hilgersgroep in Ede, trainer binnen de Gelderse scouting en heeft hij diverse (bestuurs)functies bekleed binnen Scouting Neder Veluwe. Hans Plaat heeft zijn kennis als ingenieur ingezet om een richtlijn op te stellen voor bouwprocessen van scoutingaccommodaties en was nauw betrokken bij de realisatie van het scouting landgoed in Zeewolde. De laatste jaren zet hij zich in als bestuurscoach voor lokale scoutingbesturen en is hij coördinator van de bestuurscoaches. Ook is hij lid van het Beoordelingsteam Waarderingstekens en is hij vanuit de scouting betrokken bij de organisatie van verschillende herdenkingen binnen de gemeente Ede. Of het nu een praktische klus is aan een gebouw of een bestuurlijke kwestie, Hans Plaat is altijd bereid om te helpen. Hij is mede vormgever van de scouting op lokaal, regionaal en landelijk niveau.
Mevrouw Telgen zet zich al sinds de jaren negentig in als vrijwilliger voor onze samenleving. Jarenlang was zij zeer actief in de lokale politiek. Zo was zij 15 jaar raadslid voor het CDA in de gemeenteraad van Ede. Mevrouw Telgen is hiervoor in 2013 onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens haar raadslidmaatschap maar vooral ook daarna heeft zij haar bestuurlijke kennis en denkkracht ingezet op heel veel verschillende terreinen. Zo was zij jarenlang actief als bestuurslid van Stichting de Vluchtheuvel en zet zij zich tot op heden in als bestuurslid van de Dorpsraad Lunteren. Ze was een periode voorzitter van de Centrale Cliëntenraad van Opella en zet zich in voor ouderen. Zo was zij bestuurslid voor Christelijke Ouderenbond en betrokken bij de samenwerking tussen de KBO en de PCOB, de Katholieke en Christelijke ouderenbonden. Daarnaast was zij 15 jaar lang bestuurslid van het Nationaal Fluitconcours en is zij sinds 2020 lid van de Ledenraad van omroepvereniging KRO-NCRV. Geeske Telgen is zeer maatschappelijk betrokken en zet haar bestuurlijke talenten in op diverse gebieden in onze maatschappij. Daarom is zij bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
35 jaar geleden kwam Fokke Algra toevallig langs de Manege Zonder Drempels. Hij was zo onder de indruk van deze manege dat hij besloot zich in te gaan zetten als vrijwilliger. Hij begon met het organiseren van sponsortochten om geld in te zamelen voor de manege en is inmiddels al 25 jaar lid van het vaste vrijwilligersteam van de manege. Sinds zijn pensionering is de heer Algra twee dagen in de week te vinden bij de Manege Zonder Drempels. Hij is steevast als eerste aanwezig en pakt allerlei praktische klussen op. Slecht weer of zware klussen houden hem niet tegen. Hij mest stallen uit, zet de huifbedden klaar en maakt de tuin netjes. Hij is een zeer bescheiden en loyale vrijwilliger die altijd wel ergens een klusje ziet en nooit klaagt.
Piet en Ady Bezemer zingen al sinds 1980 samen in interkerkelijk psalmzangkoor Crescendo. Piet Bezemer was betrokken bij de oprichting en was meerdere periodes bestuurslid. Ook Ady Bezemer was een periode bestuurslid en redactielid van het koorblad. Ze zijn nauw betrokken bij het organiseren van activiteiten en ondersteunende werkzaamheden voor het koor, zoals het maken van outfits. Daarnaast zet het echtpaar zich al bijna 40 jaar in voor de gehandicaptenzorg. Vanuit stichting Adullam raakten ze betrokken bij locatie Veldheim, waar ze betrokken waren bij allerlei activiteiten en acties. Ook waren zij een periode gastgezin voor een jongen, die wekelijks een avond kwam eten bij het gezin Bezemer. Daanaast is Mevrouw Bezemer 32 jaar schoonmaakvrijwilliger geweest en de heer Bezemer is sinds 2016 tot op heden betrokken als chauffeur en chauffeur-opleider bij Adullam. De laatste jaren is het echtpaar actief geworden voor de kerk. Piet Bezemer heeft zich opgeworpen als hulpkoster toen de werkzaamheden erg zwaar werden voor de koster. Ook is hij actief in de onderhoudscommissie waar hij ervoor zorgt dat alles schoon en veilig is en werkt. Ady Bezemer is actief in de thuiszorgcommissie binnen de kerk. Ze bezoekt ouderen, brengt manden met fruit rond en ondersteunt bij praktische zaken zoals boodschappen. Het echtpaar verzorgt samen de puzzelrubriek in het kerkblad.
Toos Ettema is sinds 1984 vrijwilliger voor de RK Parochie Heilige Titus Brandsma te Ede. Ze gaf leiding aan de pastoraatsgroep en zij maakt deel uit van diverse project- en werkgroepen. Daarnaast vormt zij mede de redactie van de nieuwsbrief. Lange tijd heeft Toos Ettema zich ingezet voor Bespreek het Samen, een interkerkelijke samenwerking in Ede. Bespreek het samen organiseert bijeenkomsten, voorstellingen en activiteiten met een bepaald thema. Ze heeft verschillende activiteiten opgestart, zoals het Vrij Altelier in Ede, waar amateur kunstenaars in de Franciscuszaal van de Antoniuskerk komen schilderen en waarvan aan het eind van het seizoen een expositie wordt samengesteld. Ook organiseert ze halfjaarlijks de Thomasvieringen, gezamenlijke oecumenische vieringen van de RK Titus Brandsma Parochie en de Oecumenische Gemeenschap Emmaüs te Ede. In het verleden was Toos Ettema actief voor kinderdagverblijf het Rommelpotje en stichting De Zonnebloem.
Herman Gerritsen is zeer betrokken bij Nederlands Gereformeerde kerk De Proosdij in Ede. Hij was een periode ouderling en twee periodes voorzitter van de Kerkenraad. Via de kerk raakte hij betrokken bij de Stichting Oost Europa Commissie NGK Ede, waar hij zich inzet voor kerkelijke gemeenten in Roemenië en Oekraïne. Over het partnerschap tussen de kerken schreef hij het boek “Ongekende Wegen”. Sinds 2014 is de heer Gerritsen betrokken bij de Protestants Christelijke Ouderenbond Ede/Lunteren (PCOB). Hij vervulde 8 jaar lang de rol van secretaris binnen de bond. In 2020 raakte Herman Gerritsen betrokken bij het COSBO, de koepel van de in Ede actieve ouderenbonden. Hij is hier actief als penningmeester en ondersteunt het bestuur met raad en daad. In het verleden was de heer Gerritsen onder andere betrokken als bestuurslid van scholengemeenschap Het Streek, Vluchtelingenwerk en als voorzitter van stichting ’t Winkeltje, waarbij het pand van een snoepwinkeltje in Ede in zijn oude glorie is hersteld.
Sinds 1976 is Gijsbert van Ginkel actief lid van de Hervormde gemeente Ede. Hij heeft 27 jaar zitting gehad in de kerkenraad. Hij was onder andere diaken, kerkvoogd, ouderling, kerkrentmeester en scriba. De heer Van Ginkel is sinds 2015 lid van het College voor de Visitatie van de classis Veluwe in de Protestantse kerk van Nederland. Voor dit college bemiddelt hij bij moeilijkheden of spanningen binnen de gemeenten van de classis. Ook is hij sinds 2020 actief voor Stichting Diaconaal Platform Ede op het inloopspreekuur van HipHelpt en voor de Warme Winter Winkel. Voor de Historische Vereniging Oud-Bennekom is de heer van Ginkel al vele jaren actief betrokken bij het behoud van historisch erfgoed. Sinds 2021 is hij secretaris van de vereniging. Daarnaast is hij sinds 2023 betrokken de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) Ede/Lunteren. Hij was een jaar lang secretaris en is tot op heden actief als HUBA, een vrijwilliger die leden helpt bij het invullen van hun belastingaangifte. In het verleden was Gijsbert van Ginkel als vrijwilliger betrokken bij Gospelkoor Together en bestuurder van Schoolbestuur Vereniging Hervormde Scholen Ede (huidige naam De Drieslag).
Al meer dan dertig jaar is Astrid Groeneveld actief bij gymnastiekvereniging DOK Ede. Ze kwam als trainer te vallen onder de Technische Commissie. Ook is zij sinds 1991 lid van de Pers- en Publiciteitscommissie waarbij ze verantwoordelijk is voor de publicaties in regionale kranten. Sinds 2006 speel ze een belangrijke rol in de Commissie Technische Leiding die ervoor zorgt dat er elke training een gekwalificeerde trainer staat. Ze is eindverantwoordelijk voor de opleiding van trainers en leidt zelf ook trainers op. Daarnaast maakt ze het lesrooster. Sinds 2013 maakt ze deel uit van het bestuur van DOK Ede. Ze maakt onder andere deel uit van de Bestuurs Advies Commissie inzake onderscheidingen. Naast haar rollen als trainer en bestuurder is Astrid Groeneveld betrokken bij veel activiteiten van de vereniging. Ze zorgt voor voldoende vrijwilligers bij wedstrijden en activiteiten en onderhoud contacten met de gemeente. Een bijzondere kwaliteit van Astrid Groeneveld is dat zij altijd in de gaten heeft wat er speelt bij leden en trainers en in staat is om daarop te anticiperen.
Liane t‘ Hart-Rasch is al meer dan 15 jaar vrijwillig verpleegkundige bij de Stichting Ambulance Wens. Ze begeleidt zieke patiënten en hun familie tijdens de uitvoering van laatste wensen. Daarnaast heeft zij anderen gemotiveerd ook vrijwilliger te worden. Sinds haar pensionering is Liane ’t Hart-Rasch ook actief voor Het Vakantiebureau. Ze biedt medische hulp aan mensen die zorg nodig hebben tijdens hun vakantie. Naast de verpleegkundige hulp begeleidt zij ook vakantiegasten tijdens wandelingen, uitstapjes en creatieve activiteiten. Daarnaast was Liane in het verleden actief voor de crisisopvang van kinderen, was zij een periode mantelzorger voor haar moeder en begeleidt zij mensen in de laatste levensfase bij de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Ede.
Rijk van Huisstede is al sinds zijn jeugd liefhebber van de luchtvaart en (model)vliegen. Vanaf zijn twaalfde is hij enthousiast lid van de ELC, Edese Luchtvaart Club. Als het aan hem had gelegen was hij nog eerder lid geworden, maar de jongste leeftijd om te mogen toetreden was 12 jaar. In de 62 jaar dat de heer Van Huisstede lid is van de luchtvaartclub is hij uitgegroeid tot nestor en het geweten van de vereniging. Hij is met enige tussenpauzes in totaal al 34 jaar bestuurslid, een rol die hij tot op heden met veel enthousiasme vervult. Als bestuurslid draagt hij bij aan de financiële gezondheid, de ledenwerving en onderhoudt hij het contact met de gemeente en zusterverenigingen. Daarnaast is hij bij diverse andere activiteiten binnen de club betrokken. Hij organiseert het jaarlijkse vliegkamp op Texel, is beheerder van het clubgebouw, organiseert open dagen, workshops en draait bardiensten. Hij vergroot de zichtbaarheid van de Edese Luchtvaart Club door samen te werken met grote lokale evenementen zoals de Heideweek en vliegshows op de Ginkelse Heide.
Sinds 2007 is Hilde Kiezebrink vrijwilliger in de mediatheek op het Marnix College in Ede. Zij zorgt voor het uitlenen van boeken en dat ze weer op de juiste plek in de kast liggen. Ook repareert ze de boeken en zorgt ze voor een goede rustige sfeer in de mediatheek. Daarnaast is zij al 15 jaar actief betrokken bij zwemvereniging De Vrije Slag in Bennekom. Als lid van de zwemcommissie organiseert ze wedstrijden, maakt ze opstellingen en werkt ze mee aan de koers van de vereniging op het gebied van zwemprestaties. Sinds 2017 geeft ze ook zelf trainingen, waarbij ze jonge zwemmers die een extra zetje in de rug nodig hebben begeleidt. Ook was ze een periode actief binnen het bestuur van De Vrije Slag als secretaris.In 2014 behaalde Hilde Kiezebrink haar bevoegdheid tot jurysecretaris wedstrijdzwemmen. Tot op heden jureert ze bij officiële zwemwedstrijden in KNZB-verband. In het verleden was zij actief voor Het Nederlandse Rode Kruis. Zij was 10 jaar lang secretaris van de Edese afdeling en daarnaast een periode coördinator van de collecte en coördinator Respect & Hulpbereidheid.
Hulp verlenen is Geertje van Manen-van der Hagen met de paplepel ingegoten. Haar vader was één van de oprichters van de EHBO vereniging in Lunteren en al snel raakte ook Geertje betrokken bij de EHBO vereniging. Ze begon jeugdcursussen te geven en haalde in 1993 haar diploma docent eerste hulp bij het Rode Kruis. Sinds 1994 geeft ze EHBO cursussen aan leden van de EHBO vereniging Lunteren. Naast het lesgeven geeft ze de cursus Eerste Hulp aan Kinderen, waar ze sinds 2015 ook herhalingsdagen voor organiseert. Sinds 1997 is mevrouw van Manen bestuurslid van de vereniging. Vanaf 2003 is Geertje van Manen docent bij de reanimatiecursussen en AED-trainingen gegeven. Ook nam zij het initiatief om een AED-apparaat te doneren aan het dorp Lunteren. Dit initiatief groeide uit tot een comité en inmiddels zijn er al 30 AED-apparaten geplaatst in Lunteren.
Truus Marcus is sinds 2010 vrijwilliger bij Humanitas. Voor de projecten Thuisadministratie en Langdurig Financiële Ondersteuning helpt ze deelnemers thuis met de financiën. Naast het jarenlang persoonlijk bijstaan van deelnemers thuis was Truus in het verleden ook het vaste aanspreekpunt en (hulp-)coördinator van de Humanitas-inloopspreekuren bij zowel buurthuis de Meerpaal als bij het Kernhuis in Ede. In 2016 raakte mevrouw Marcus betrokken bij het project Het Scherm van Ede, waarin ouderen wegwijs gemaakt werden met de digitale wereld. Het project is helaas na enkele jaren gestopt. Sinds 2018 is Truus Marcus elke maandag te vinden in het Open Atelier in verzorgingshuis Bethanië. Ze helpt bewoners met creatieve bezigheden en wandelt met hen. Daarnaast zit zij maandelijks een zondagmiddag achter de balie bij de ingang om mensen welkom te heten en te voorkomen dat bewoners weglopen. Daarnaast is mevrouw Marcus zeer betrokken bij haar oudere buren. Ze houdt een oogje in het zeil en doet kleine klusjes.
Het echtpaar Postma had een slagerij in het centrum van Bennekom. Mevrouw Postma was enkele jaren bestuurslid van de Werkgroep Ambachtelijke Slagersvrouwen en voorzitter van de Ondernemers Vereniging Bennekom. De heer Postma was bestuurslid van de GSK, een overkoepelende organisatie van keurslagers. De inzet van Ans en Frans Postma voor Bennekom is groot. Zo nam Ans Postma het initiatief om het viaduct onder de A12 aan te kleden, gaf zij les aan Ethiopische inwoners in Bennekom en is zij een van de drijvende krachten achter de Dickens Fair in Bennekom. Ook Frans Postma is nauw betrokken bij de organisatie van de Dickens Fair en is daarnaast actief bij het organiseren van Vlegeldag, Lekker Bennekom en de Kunstmarkt. Daarnaast is hij bestuurslid van Mannenkoor Voicemail, oprichter van de Muziektent Bennekom en bestuurslid van de daarbij behorende stichting. Of het nu gaat om de intocht van sinterklaas of het collecteren voor goede doelen, Ans en Frans zijn altijd bereid om zich in te zetten, met een groot hart voor Bennekom.
Wim Roelofsen is een echte voetballiefhebber. Hij is erg betrokken bij zijn club Ede/Victoria, waar hij sinds 2001 het jaarlijkse Edestad Schoolvoetbaltoernooi organiseert. Wat begon als helpen bij de organisatie leidde tot een voorzitterschap waarin hij met een klein groepje medevrijwilligers alles zelf organiseert. Naast het schoolvoetbaltoernooi is Wim Roelofsen onderdeel van het schoonmaakteam van het kantinegebouw en betrokken bij verschillende toernooien. Voor onder andere het 6x6 familietoernooi maakt hij het schema, doet hij het wedstrijdsecretariaat en de prijsuitreiking. In het verleden was hij een periode jeugdbestuurslid. Sinds 2013 is Wim Roelofsen mantelzorger voor zijn jongere broer Kees. Zijn broer heeft al sinds jonge leeftijd niet-aangeboren hersenletsel. De zorg voor hem is in 2013 geïntensiveerd na een herseninfarct. Hij helpt bij dagelijkse zaken, financiën, medische afspraken en boodschappen.
Jan Smit haalde in 1972 zijn molenaarsdiploma en draait sindsdien vrijwillig molens rond in de gemeente Ede. In 1994 werd hij lid van het vaste draaiteam van de Doesburgermolen in Ede. Deze bijzondere molen is met zijn 400 jaar één van de oudste molens van Nederland en een opvallende verschijning in het landelijke gebied tussen Ede en Lunteren. Voor het behoud van een molen is het belangrijk dat deze regelmatig gedraaid wordt. Jan Smit draait al 50 jaar molens en draagt op die manier al een halve eeuw bij aan het behoud van dit culturele erfgoed. Naast het draaien van de molen werkt hij mee aan het onderhoud en draagt hij zijn enthousiasme over aan leerlingen en bezoekers van de molen. Daarnaast houdt hij de jaarlijkse omwentelingen en tellerstanden van alle Edese molens bij en is hij betrokken bij activiteiten rond de Doesburgermolen.
Marianne Suurendonk- van Rinssum is al 25 jaar actief binnen kerkelijke gemeente De Schuilplaats in Ede. Ze is betrokken op allerlei terreinen van het gemeentewerk. Ze geeft leiding aan gespreksgroepen, is betrokken bij het pastoraat, ze is onderdeel van het gebedsteam dat voor gemeenteleden bidt en bezoekt gemeenteleden. Vanuit haar oprechte interesse in de medemens is zij altijd bereid om een luisterend oor te bieden en gemeenteleden te helpen. Haar talent om goed te luisteren zet ze sinds het jaar 2000 ook in voor De Luisterlijn. Elke week staat ze tijdens de telefoondienst mensen te woord die hun verhaal (anoniem) kwijt willen. De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar, wat betekent dat Marianne Suurendonk zich ook regelmatig ’s nachts en in het weekend inzet als telefoonvrijwilliger. Daarnaast is ze betrokken bij de training en voorbereiding van aspirant vrijwilligers, zodat deze goed voorbereid aan hun taken bij De Luisterlijn kunnen beginnen. Tot enkele jaren geleden was Marianne Suurendonk actief voor Buurtbemiddeling Ede, waar zij ondersteuning bood bij conflicten tussen buurtbewoners.
In 1975 opende de heer Timmer een drogisterij in Lunteren en werd hij meteen actief binnen de Lunterse gemeenschap. Hij sloot zich aan bij de Algemene Middenstands Vereniging in Lunteren en was een periode voorzitter. Sinds 1980 is Tjipke Timmer actief voor de Hervormde gemeente Lunteren. Hij gaf jarenlang catechisatie aan de jeugd en is op dit moment coördinator van de inzameling van goederen en voedsel voor de Voedselbank. Ook was hij actief bij het tweedekanswinkeltje van de Hervormde Gemeente in Lunteren: het Kerkerf. Na zijn pensionering in 2015 raakte de heer Timmer betrokken bij Museum Lunteren (voorheen Vereniging Oud Lunteren). In 2017 werd hij bestuurslid. Hij woont naast het museum en is er vaak te vinden. Ook is hij actief voor Stichting Platform Goudsberg, waar hij de fondsenwerving voor zijn rekening neemt. Bijna 30 jaar lang was Tjipke Timmer bewindvoerder en begeleider van een bijzondere Lunterse vrouw met de bijnaam ‘Krumeltje’. Deze vrouw had een verstandelijke beperking en leefde in het buitengebied van Lunteren zonder water, stroom of sanitaire voorzieningen. De heer Timmer heeft zich over haar ontfermd en geld opgehaald zodat zij in een huisje kon wonen. Later heeft hij voor gezorgd dat zij terecht kon in een verzorgingshuis.
Hennie Timmerman is een actief lid binnen de Protestantse gemeente Ede, De Open Hof. Zij was 16 jaar lang pastorale ouderling en scriba waarin zij vele bezoeken aflegde aan gemeenteleden. Maar ook buiten haar rol binnen de kerkenraad is zij zeer betrokken bij oudere mensen. Momenteel is zij contactpersoon voor het team ‘Omzien naar Elkaar’ binnen de gemeente, waarin zij ouderen bezoekt en helpt. Ook is mevrouw Timmerman al 15 jaar betrokken bij een klein team dat binnen de Open Hof werkt aan ‘Kerken met Stip’. Kerken met Stip is een vereniging van 75 kerken die zich inzetten voor mensen in een sociaal kwetsbare levenssituatie zoals (ex)-gedetineerden of dak- en thuislozen. In de eerste jaren bezocht zij gevangenissen om hier zondagse diensten en concerten te organiseren. 10 jaar geleden nam zij het initiatief tot het project ‘Zin op Zondag’. Tijdens dit project wordt de doelgroep van Kerken met Stip op zondag uitgenodigd voor een maaltijd en samenzijn in de kerk.
Grada van Velsen is werkzaam in de zorg en heeft binnen haar functies veel extra’s gedaan. Ze organiseerde verwendagen voor de bewoners van Zinzia Ruma Kita en Zinzia Ono Wageningen. Ook regelde ze een opknapbeurt voor de tuin. Grada was 4 jaar beheerder van Het Kernhuis Ede en organiseerde naast haar betaalde werkzaamheden veel activiteiten om sponsorgeld op te halen die ten goede kwamen aan Het Kernhuis. Grada van Velsen woont in de wijk Kernhem, en startte in 2007 met het organiseren van activiteiten voor de wijk inmiddels zijn activiteiten zoals het lichtjesfeest niet meer weg te denken uit de wijk. Grada van Velsen dacht mee over de ontwikkeling van de wijk in een Denktank van Malkander, een klankbordgroep van de gemeente Ede en een groep die zich bezighield met een Visie voor het Landgoed Kernhem. In 2019 was Grada medeoprichter van het wijkcomité Kernhem, om meer plannen voor de wijk te kunnen realiseren. Naast haar activiteiten in de wijk is ze actief voor de Roparun en Bliss to Shine, initiatieven om geld op te halen voor mensen met kanker en is zij fietsmaatje.
Gitta Weijland-Gludovacz is al vele jaren een veelzijdige vrijwilliger en mantelzorger. Sinds 2012 zet zij zich in voor stichting Vier het Leven en begeleidt ze elke maand ouderen naar uitjes. Ze geeft wekelijks taallessen aan nieuwe Nederlanders in het Taalcafé Cultura Stadspoort, alle lessen en het materiaal ontwikkelt zij zelf. Daarnaast is ze vrijwillig gastvrouw bij de Edese Concertzaal, waar ze bezoekers welkom heet en op de achtergrond ondersteunt bij de invulling van de avond. Ook is Gitta Weijland-Gludovacz een periode actief geweest in verzorgingshuis Het Maanderzand, de Wereldwinkel en als bestuurslid en vrijwilliger op basisschool Louise de Coligny. Al lange tijd is Gitta mantelzorger voor ouderen in haar omgeving. Ze was mantelzorger voor haar grootmoeder, haar schoonmoeder, oude vriendinnen van haar moeder en buren. Of het nu gaat om praktische zaken zoals boodschappen, medische ondersteuning, het meegaan naar doktersbezoeken of gewoon een bezoekje met wat gezelligheid, Gitta staat voor haar omgeving klaar.
In de afgelopen 30 jaar heeft Janny van 't Wout diverse vrijwillige functies bij de Nederlandse Hartstichting gehad. Ze was een periode bestuurslid, contactpersoon en wijkhoofd voor de collectanten in Ede. Ze was verantwoordelijk voor de hele organisatie van de collecte. Ook zorgde ze voor de jubilarissen, onderhield contact met de wijkhoofden en was ze betrokken bij de werving van nieuwe collectanten. Op belangrijke dagen zoals Vlegeldag, de oud Lunterse dag en de heidemarkten in Ede zorgde zij ervoor dat er actief gelobbyd werd voor nieuwe collectanten. Naast haar activiteiten voor de Hartstichting was zij een periode van 9 jaar mantelzorger voor haar moeder, tot het overlijden van haar moeder in 2014.
Ben is een historicus, onderzoeker, auteur en dichter in Ede. Jarenlang schreef hij wekelijks gedichten in de Ede Stad, de zogeheten 'Filosofietjes'. Hij deed veel onderzoek naar de verzetsstrijders in Ede, waar zijn vader er een van was. Verschillende boeken verschenen van zijn hand zoals ‘Door de vrijheid geroepen’, waar in de biografieën van de verschillende verzetsstrijders die zijn begraven in het Mausoleum zijn beschreven. Hij is nauw betrokken bij het Mausoleum en richtte een werkgroep op die zich ontfermd over het monument. Ook is hij zeer actief voor het monument aan de Appelweg in Amersfoort en voor de herdenking voor de gefusilleerde Edese verzetsstrijders in Loosdrecht. Als lid van de werkgroep 4 mei herdenking Ede helpt hij bij de organisatie en de invulling van het programma van de 4 mei herdenking bij het Mausoleum in Ede.
Aalf Wijnia is al sinds 1978 molenaar op de Doesburgermolen in Ede. Op dit moment is hij hoofdmolenaar en daarom een spin in het web voor het in standhouden van dit bijzondere culturele erfgoed. Deze bijzondere molen is met zijn 400 jaar één van de oudste molens van Nederland en een opvallende verschijning in het landelijke gebied tussen Ede en Lunteren. Voor het behoud van een molen is het belangrijk dat deze regelmatig gedraaid wordt. Aalf Wijnia stuurt het draaiteam aan en is zeer betrokken bij bijzondere gelegenheden waarbij de molen een rol speelt. Voorbeelden zijn Open Monumentendag en het Midwinterhoornblazen. Ook zet hij zijn specifieke kennis over dit type molen, de standerdmolen, in om andere molenaars op te leiden.