EDE - Inwoners van Ede zijn zeer tevreden over hun woning en woonomgeving, zo blijkt uit het recente
onderzoek 'De Staat van Ede'. Dit onderzoek vergelijkt de cijfers en ontwikkelingen van Ede met die van de provincie Gelderland en het landelijke gemiddelde. Ede is een gemeente met veel groei, een hoge woontevredenheid en het aantal huishoudens met een laag inkomen neemt af. En hoewel we nog steeds tot de gebieden met de meeste ammoniakuitstoot horen, zien we hier wel een hele grote daling plaatsvinden, wat het natuurherstel ten goede komt.
Burgemeester René Verhulst: "Deze vierde editie van De Staat van Ede bevestigt opnieuw dat onze gemeente sterk groeit en dat het hier fijn wonen is vanwege de combinatie van stad, platteland en natuur. Maar dit brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals voldoende passende
woningen, sport- en cultuurvoorzieningen en het behouden van leefbaarheid in wijken en dorpen. Dit onderzoek levert waardevolle informatie te kijken hoe we ervoor staan in vergelijking tot de rest van Nederland.”
Groei
De bevolking van Ede is de laatste decennia heel hard gegroeid. De verwachting is dat deze groei zal blijven toenemen. Hiermee neemt ook de vraag naar woningen verder toe. En hoewel er de laatste jaren relatief veel woningen zijn gebouwd, heeft dat de druk op de woningmarkt niet weggenomen. Er is daardoor meer aandacht voor het zoeken naar mogelijkheden om de bestaande woningvoorraad beter in te zetten door bijvoorbeeld kavelsplitsing en ophogen van bestaande woningen.
Maar groei vraagt ook om aantrekkelijke voorzieningen. Uit het onderzoek blijkt dat er een forse daling is in de leegstand van winkelvloeroppervlak. Hiervoor komen andere voorzieningen en woningen terug in het centrum. Gisteren kwam naar buiten dat Ede vijf plaatsen is gestegen op de lijst van beste binnensteden en nu de dertigste plek bekleedt.
Aandachtspunten
Er zijn ook aandachtspunten, zoals netcongestie, mobiliteit, vertrouwen in de overheid, ongelijkheid en opvang. De komende jaren moeten er keuzes gemaakt worden doordat het Rijk bezuinigingen heeft aangekondigd op het gemeentefonds. Vanaf 2026 ontvangen gemeenten daardoor veel minder geld en moeten er scherpe keuzes gemaakt worden om de goede basis die Ede nu heeft te kunnen behouden.
De Staat van Ede
De vierde editie van De Staat van Ede richt zich op een breed scala aan maatschappelijke thema's, waaronder wonen, leefbaarheid,
veiligheid, gezondheid en welzijn, cultuur, natuurherstel, landbouw en klimaat- en energietransitie. Het rapport biedt een analyse gebaseerd op cijfers en geeft inzicht in de trends en ontwikkelingen van Ede in vergelijking met Gelderland en Nederland. Het baseert zich op cijfers tot en met 2023. De volgende versie komt uit in het voorjaar van 2026.