Update: Vliegroute Lelystad Airport. Gemeente Ede gaat in overleg met de Provincie

Foto: Ede.nieuws.nl

Eén van de vliegroutes van het vernieuwde Lelystad Airport loopt vanaf 2019 over het Binnenveld tussen Ede, Wageningen, Rhenen en Veenendaal.

De gemeente Ede treedt in overleg met de provincie Gelderland en met de Gelderse gemeente die te maken krijgen met de nieuwe vliegroutes van Lelystad Airport.

Ruim een week geleden werden de nieuwe vliegroutes bekendgemaakt door staatssecretaris Dijksma. Bij meer gemeentes in de Gelderse Vallei is nu onrust ontstaan over de gevolgen van deze vluchten boven de Vallei. Bij een hoogte van 1000 tot 2700 meter van de vliegtuigen zal dit zeker tot een hogere geluidsproductie leiden, maar ook tot een fijnstof verhoging in de atmosfeer boven het gebied van de Gelderse Vallei.

Dat kan geluidsoverlast en milieu problematiek op gaan leveren. De vliegroutes kunnen zeker botsen met de plannen van Food Valley in de regio Ede.

Vertrekkende Airbussen en Boeings gaat vanaf Lelystad via Apeldoorn, Otterlo en Bennekom naar Rhenen. Deze vliegtuigen vliegen ter hoogte van de Vallei lager dan de vertrekkende passagiersvliegtuigen die elke dag vanaf luchthaven Schiphol over vliegen.

De luchtruimte boven het drukke Nederland blijkt schaars. Lelystad opent in 2019 als dependance van Schiphol en is dan speciaal ingericht voor vakantievluchten.

Eén van de vertrekroutes loopt van Lelystad over de Veluwe en de Vallei. De stijgende toestellen vliegen ter hoogte van Otterlo op zo’n twee kilometer hoogte en bij Rhenen bijna drie. Ter vergelijking: vliegtuigen die opstijgen vanaf Schiphol vliegen boven de Vallei al op een hoogte van minstens zes kilometer.

De nieuwe Lelystad-routes zijn tijdelijk, het luchtverkeer in Nederland moet in 2023 helemaal opnieuw georganiseerd worden om aan de talrijke, vaak botsende, belangen tegemoet te komen.

Bron: De Gelderlander.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden