Geen steun van de gemeente Ede voor basisschool op Gereformeerde Grondslag in Wekerom-De Valk

Foto: Ede.nieuws.nl

De gemeenteraad besloot donderdagavond om een nieuw op te richten basisschool op Gereformeerde grondslag in Wekerom-De Valk niet te steunen voor de komende vier jaar.

De ChristenUnie en enkele andere raadsleden, verklaarde dat zij van mening zijn dat er in de gemeente Ede voldoende diversiteit aan signaturen is aangaande scholen.

Ook een reden is dat de prognose van het aantal leerlingen niet voldoet aan de wettelijke eisen. Het is daardoor niet vast te stellen of de stichtingsnorm van 200 leerlingen binnen vijf jaar wordt gehaald. En past het schoolbestuur verschillende belangstellingspercentages toe afhankelijk van de kern in het voedingsgebied. Daarmee wijkt het schoolbestuur af van de procedure dat voorschrijft dat het belangstellingspercentage voor het hele voedingsgebied wordt toegepast.

Maar ook paste het schoolbestuur een foutief wettelijk belangstellingspercentage toe. Omdat de richting van de nieuwe school volgens DUO geen erkende richting is binnen de protestantschristelijke richting had het belangstellingspercentage voor het reformatorisch onderwijs toegepast moet worden. En heeft het schoolbestuur geen kinderen in mindering gebracht die al een plaats hebben op een school in het gekozen voedingsgebied.

Bovendien is – volgens de prognose – meer dan de helft (155) van de leerlingen afkomstig uit Ede stad. De gemeente acht dit niet aannemelijk, gezien het zeer geringe aantal leerlingen dat vanuit Ede stad nu de Calvijnschool bezoekt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden