Edese lobby jeugdzorg succesvol

Ede wordt de komende jaren gecompenseerd voor een flink financieel tekort op jeugdhulp. Dit jaar betreft het 0,9 miljoen, volgend jaar 1,4 miljoen.

Ook andere gemeenten die in hun gemeente jeugdinstellingen hebben, krijgen een compensatie van de landelijke overheid, zo blijkt uit de mei-circulaire.

Deze afspraak is een gevolg van een oproep die de Edese wethouder jeugdhulp Leon Meijer begin dit jaar deed: “In onze gemeente hebben we goede en professionele jeugdinstellingen. Jongeren uit het hele land komen daar -al dan niet door de rechter gedwongen- wonen. Voorheen betaalde alleen Ede de kosten hiervoor. Ik ben blij dat dit nu eerlijker wordt geregeld.”

Voogdij

Jeugdinstellingen waar jongeren (soms tijdelijk) verblijven, staan veelal in groene gemeenten zoals Ede.  Zodra de rechter uitspreekt dat het ouderlijk gezag overgaat naar de jeugdinstelling, een toenemende trend, moet de gemeente waar de instelling staat, betalen. Meijer: “Ede vindt goede zorg belangrijk voor jongeren. Met deze nieuwe financiële afspraken blijft dit mogelijk. Dat is goed nieuws voor gemeenten zoals Ede, maar vooral voor jeugdinstellingen en de jongeren natuurlijk.”

Ondanks deze financiële compensatie is de verwachting dat Ede dit jaar en volgend jaar een financieel tekort zal hebben voor jeugdhulp. De reserve voor het sociaal domein kan dit opvangen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden