Tegeltableau op De Koepel in het Luntersche Buurtbosch voor W.O.J. Nieuwenkamp

Foto: Ede.nieuws.nl

Opnieuw is er een tegel onthuld, die een stukje van de geschiedenis van Lunteren zichtbaar maakt.

Lunteren. Kunstenaar, architect en schrijver Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp, de oorspronkelijke ontwerper van uitzichttoren de Koepel krijgt eindelijk datgene wat hem toekomt. De Lunterse kunstenaar Johan Timmers heeft een tegel gemaakt met de beeltenis van Wijnand. Onder de aanwezigheid van een familielid van Nieuwenkamp is donderdag 18 mei het tegeltableau onthuld door dhr. Henk Luchtmeijer, voorzitter van de Stichting het Lunters Buurtbos.

De in 1913 in gebruik genomen uitzichttoren is één van de vele ontwerpen van de veelzijdige kunstenaar en schrijver Wijnand Nieuwenkamp. Al op jonge leeftijd had Nieuwenkamp belangstelling voor kunst en tekende hij veel. Ook voor zijn nichtje Anna Wilbrink uit Lunteren had Nieuwenkamp al op jonge leeftijd grote belangstelling, wat resulteerde in een huwelijk en de verbintenis met het dorp Lunteren.

De vader van de jonge Wijnand, een succesvol handelsman en reder, had echter andere bedoelingen met zijn zoon dan een armzalig bestaan als kunstenaar en had hem voorbestemd als opvolger in zijn onderneming. De eigenzinnige Wijnand volgde toch zijn eigen “roeping” wat als reactie van pa een stopzetten van het financieel onderhouden van zijn zoon betekende. Toch zette Wijnand door en ontwikkelde zich als een gewilde illustrator en schrijver voor onder andere uitgeverij Elsevier. Hij maakte verslag van belangrijke gebeurtenissen in binnen en buitenland en reisde veel en graag naar Bali waar Wijnand uitvoerig verslag van deed.

Naast het ontwerp voor de Koepel heeft Nieuwenkamp voor zijn schoonvader dhr. Wilbrink nog een aantal panden in Lunteren ontworpen, waaronder boerderij “Vaneveld” en het landhuis aan de dorpsstraat “De Eekhorst”.

Ever Jan Moraal

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden