‘Otterlo’s Belang haalt de honderd wel’

Wim Mulder
Foto: Ede.nieuws.nl

Sinds de recent gehouden Algemene Ledenvergadering is Rijk Ploeg voorzitter-af van Otterlo’s Belang. Hij is opgevolgd door Evert Groeneveld, maar dat betekent alleen maar dat er een eind kwam aan de dubbelfunctie van de scheidende preses. Hij blijft gewoon actief als secretaris van de vereniging, die al negentig jaar bestaat.

belangrijk, dat de spirit binnen de vereniging zo goed is. Wat dat betreft kun je gerust zeggen, dat ik trots ben op dat clubje,” aldus de enthousiaste geboren en getogen Otterloër over de vereniging die meer dan 400 leden in haar bestand heeft.

VERANDERD Ploeg constateert dat er in de loop der tijd in de werkwijze van het als dorpsraad fungerende Otterlo’s belang wel het een en ander veranderd is.”Vroeger namen we als vereniging vooral zelf allerlei initiatieven. Dat is behoorlijk veranderd. Nu nemen de inwoners zelf het initiatief en komen met plannen. Wij geven die dan door en maken ons er sterk voor.”

Vertolken van wat er in het dorp leeft is volgens Ploeg één kant van de medaille. De andere houdt in, dat aan de bevolking doorgegeven wordt wat de gemeente Ede aan plannen in petto heeft. ,”Daarover zijn afspraken gemaakt in het enkele jaren afgesloten convenant tussen de gemeente en de dorpsraden. Ik ben blij met dat convent, want daarin is vastgelegd, dat de gemeente in al zijn geledingen de dorpsraden het recht heeft gegeven op beginspraak, zoals dat zo mooi heet’, vertelt hij. ,”Ze moeten ons vanaf het begin bij alle plannen betrekken. Over onze ervaringen en contacten met de gemeente hebben we trouwens geen klagen.”

LEERPROCES Tijdens de ledenvergadering plaatste Ploeg desondanks toch een kritische noot. Dat kwam door het niet tijdig verstrekken van informatie over de bijna afgeronde werkzaamheden in een deel van de Dorpsstraat, de Hoenderloseweg en de Houtkampweg. Sommige ambtenaren weten nog niet hoe het convenant werkt en dat we gewoon recht hebben op informatie. Dat heeft wethouder Leon Meijer ze toen moeten vertellen. Maar het is een kwestie van leren; over een jaar weet iedereen het.”

Een goed voorbeeld van de samenwerking met de gemeente is volgens Ploeg de onderbouwing van de behoefte aan woningen nu er ruimte voor uitbreiding is ontstaan door het vertrek van SV Otterlo naar Sportpark Kastanjebos en de voormalige voetbalvelden vrij zijn gekomen.             Om duidelijk te kunnen maken welk soort woningen in Otterlo nodig zijn heeft Otterlo’s Belang een enquête gehouden, waardoor iedere inwoner zijn of haar wensen op dat gebied kon aangeven. De resultaten zijn naar de gemeente gegaan.

Behalve met de gemeente zijn ook de contacten met onder meer Het Nationale Park De Hoge Veluwe goed, terwijl ook de banden met Ondernemersvereniging O2 hecht zijn. Tenminste twee keer per jaren vergaderen de besturen gezamenlijk.

HONDERD JAAR De ex-voorzitter is ervan overtuigd, dat de vereniging over tien jaar honderd jaar zal bestaan. “Voor ons blijft er heus wel genoeg werk. Dat doen we voor het hele dorp, want we hebben nu 430 leden. Dat zijn gezinnen en geen personen. Dus dan heb je het over meer dan de helft van het dorp. Daar doen we het voor. Daarbij vergeten we nooit, dat het niet om het belang van één persoon gaat, maar om het belang van het hele dorp.”

Wim Mulder

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden