Nederland nu massaal naar stembus

Foto: Ede.nieuws.nl

Na twee stemdagen waarin vooral kwetsbaren en risicogroepen de mogelijkheid hadden om te stemmen, kan woensdag 17 maart 2021 iedere kiesgerechtigde naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. De meeste stembureaus gaan om 07.30 uur open en sluiten om 21.00 uur.

Ede- Burgemeester René Verhulst heeft samen met Stephan Neijenhuis (D66) woensdag om 7.30 uur zijn stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. De heer Neijenhuis had de burgemeester tijdens het vragenuurtje van een raadsvergadering in Ede uitgedaagd/gevraagd om te laten zien dat stemmen veilig kan, ook in Coronatijd. Dit naar aanleiding van de oproep van de burgemeester om een OMT-advies te vragen over het risico van stemmen tijdens Corona.

Stations

Mensen kunnen voor het stemmen ook weer terecht op de stations. In Nijmegen gaat om 05.15 uur het eerste stembureau op het station open. Ook het station Meppel en Zwijndrecht zijn er om 05.30 uur vroeg bij. De rest van de stations volgt om 07.30 uur. Vanwege het coronavirus kunnen mensen dit keer ook op een bijzondere plekken hun stem uitbrengen. Zo zijn er in diverse gemeentes drive-throughs om te stemmen vanuit de auto of op de fiets. Ook kan er buiten in tenten worden gestemd.

In de stemlokalen gelden dit jaar diverse coronaregels. Mensen moeten een gezondheidscheck invullen, moeten 1,5 meter afstand houden, moeten hun handen ontsmetten en moeten een mondkapje dragen. Ook moeten kiezers alleen naar het stembureau komen. Voor het stemmen krijgt men een rood potlood uitgereikt. Dit ligt dit keer niet al klaar in het stemhokje. In veel gemeenten mogen mensen na het stemmen het rode potlood houden. Of de potloden worden ontsmet voordat ze weer door een ander worden gebruikt.

70-plussers

Kiesgerechtigde 70-plussers mochten dit jaar vanwege corona per post stemmen. Dit zijn ruim 2,4 miljoen inwoners. In Ede zijn er op de twee extra dagen 4100 stemmen uitgebracht. Woensdag mogen 810.000 jongeren voor het eerst voor de Tweede Kamerverkiezing stemmen. In totaal zijn naar schatting 13,2 miljoen mensen kiesgerechtigd. Die briefstemmen worden woensdag overdag al geteld, de rest van de stemmen worden woensdagavond na 21.00 uur geteld.

Woensdag blijft de avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur van kracht, maar er geldt wel een ontheffing voor mensen die naar het stembureau zijn geweest of mensen die meewerken aan de verkiezingen en het tellen van de stemmen.

https://www.ede.nl/bestuur-en-organisatie/verkiezingen-tweede-kamer?fbclid=IwAR2RKLYc4XnNHCBAVdAV8SYvdjDS6YbewjqZYz5iSNw2mIcijoiE8MKUNCo

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden