Sportvisie Ede: een gezonde leefstijl voor elke Edenaar

Foto: Gemeente Ede

EDE- Sport en bewegen voor iedereen. Dat is de basis van de sportvisie Ede. Deze sportvisie maakt duidelijk waar de gemeente Ede zich de komende jaren op richt als het gaat om het stimuleren van sport en bewegen.

Peter de Pater, wethouder Sport: “Om gezond te blijven, is het nodig om te sporten en bewegen. Daarom heeft de gemeente Ede vorig jaar in samenwerking met Sportforum Ede, Sportservice Ede het Sportakkoord Ede gesloten. Ik ben er als wethouder Sport trots op dat we het sportakkoord samen hebben gemaakt en dat we het samen uitvoeren, met vele partijen uit sport, onderwijs en zorg en een heel aantal betrokken Edenaren. In deze visie maken we duidelijk welke onderdelen van het sportakkoord we als gemeente uitvoeren.”

Gezonde en sociaal actieve levensstijl

De sportvisie is erop gericht om onze inwoners voldoende kansen en mogelijkheden te geven om te sporten en bewegen. Peter de Pater: “Dit vinden we belangrijk omdat het vitaliteit en contact stimuleert. Daarmee willen we bereiken dat onze inwoners via sport en bewegen een gezonde leefstijl krijgen en sociaal actief zijn.” Voor de aankomende jaren richten we ons op het aantrekkelijker maken van het sportaanbod voor kwetsbaren en kinderen.  “We willen dat iedereen een leuke passende sport kan vinden die hij/zij voor een langere tijd blijft doen. Ook het zo goed en efficiënt mogelijk benutten van onze accommodaties voor binnensport, buitensport, zwembaden en de openbare ruimte is een belangrijk thema in deze visie”, aldus Peter. “Ik hoop dat we met het sportakkoord en deze sportvisie, sporten en bewegen in de gemeente Ede samen tot een hoger niveau kunnen brengen!”

Bewegen in de buitenlucht

Uit een onderzoek van het Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport en Bewegen blijkt, dat de sterke kanten van Ede op sportgebied vooral liggen in de uitgestrekte natuur en het sterke netwerk van sportvoorzieningen. “Steeds meer mensen genieten al sportend van onze mooie omgeving”, vervolgt Peter de Pater. We hebben sporten in de buitenlucht gestimuleerd door de aanleg en het verbeteren van mountainbikeroutes en ruiterroutes. En er zijn talloze wandel- en fietsroutes, zoals de klompenpaden. Ook ik heb begin van dit seizoen mijn mountainbike weer eens uit de schuur gepakt. Ik fiets al jaren met tussenpozen, maar afgelopen seizoen wekelijks. Ik vind het heerlijk om in het weekend op de fiets te stappen en de mooie routes in onze gemeente (en daarbuiten) te rijden.”

De huidige coronacrisis stimuleert het buitensporten nog meer omdat dit één van de weinige activiteiten is dat min of meer ‘gewoon’ door kan gaan. Sport wordt hierdoor ook nadrukkelijker verbonden met preventie en gezondheid.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden