Zonneproject ook voor huishoudens met een minimum inkomen

Foto: Gemeente

Gemeente Ede wil het voor meer mensen mogelijk maken om deel te nemen aan zonneprojecten. Zodat ook mensen met een minimum inkomen kunnen profiteren van de opbrengst van deze projecten. Het gaat dan om zowel huurders als woningeigenaren.

Meikade

Het eerste project waarbij dit speelt ligt aan de Meikade 4b/4c. Daar ontwikkelt Coöperatie Meikade Zon U.A., een deelneming van de Coöperatie ValleiEnergie coöperatie ValleiEnergie, een zonne-energieproject op schuurdaken en een zonneveld van ongeveer 2 hectare groot. Inwoners van postcodegebieden in een ‘roos’ rondom het project kunnen daarvoor ‘zonaandelen’ kopen. Deze mensen krijgen dan 15 jaar lang subsidie in de vorm van energiebelasting. Dit gebeurt op basis van de hoeveelheid kWh die hun zonaandelen opwekken. Dit vraagt van deelnemers een investering bij de start van het project. Hun rendement is zo’n 4-5%. Huishoudens met een smalle beurs lukt het vaak niet om zo’n bedrag op tafel te leggen.

Lening

Coöperatie Meikade Zon U.A. wil graag meewerken aan de wens van gemeente Ede door een deel van de opbrengst voor de genoemde doelgroep te reserveren. Hierbij is een investeringsbedrag gemoeid van € 360.000. Coöperatie Meikade Zon U.A. gaat dit met een lening financieren. Hiermee krijgen ongeveer 120 huishoudens met een minimum inkomen de gelegenheid om toch deel te nemen.

Korting op energierekening

De coöperatie gaat in samenwerking met gemeente Ede 120 huishoudens werven die mee willen doen aan het project. De huishoudens die mee gaan doen betalen geen bijdrage aan het zonne-energieproject. De energiebelasting van deze huishoudens wordt gedeeltelijk gebruikt voor aflossing van de lening. Het andere gedeelte wordt gebruikt om huishoudens een korting op hun energierekening te geven. De hoogte van de korting is op jaarbasis zo’n € 60 – € 100. De precieze hoogte is afhankelijk van het eigen verbruik van de huishoudens.

Garant

Gemeente Ede stelt zich garant voor de lening die de cooperatie Vallei Energie afsluit. De lening is aangevraagd bij de Bank Nederlandse Gemeenten.

Wind en zonnewijzer

Gemeente Ede gebruikt een wind- en zonnewijzer met spelregels voor initiatiefnemers van wind en zonprojecten. Hierin staat dat inwoners voor minstens 50% financieel moeten kunnen deelnemen en zo kunnen profiteren van de opbrengst van deze projecten. De voorgestelde regeling maakt dit nog meer mogelijk.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden