Zonnepark Nergena Bennekom nog niet zeker

Zonnepark-Nergena-visualisatie
Foto: Zonnepark-Nergena-visualisatie

BENNEKOM – Er is geen politieke meerderheid gevonden voor het zonnepark Nergena op donderdagavond 11 juni in de gemeenteraad van Ede. Bij de komende raadsvergadering van donderdag 25 juni wordt er opnieuw een stemming gehouden over het zonneveld, ‘en als de standpunten van de raadsleden blijven als gezegd’, gaat het grote zonnepark Nergena niet door.

In januari 2020 was de gemeenteraad met een kleine meerderheid nog voor het plan. Nu zijn de plannen verder uitgewerkt en moet de raad definitief de knoop doorhakken. En nu blijkt er een gelijk aantal voor en tegen stemmers te zijn.

Als de meningen over twee weken nog hetzelfde zijn, wordt er een nieuw moment van stemmen gekozen, en bij dan een gelijke stand zal het plan van Zonnepark Nergana niet doorgaan. De voorstanders vinden dat er een gedegen plan ligt waarbij de natuurwaarden en geschiedenis van het gebied gerespecteerd worden.

Landelijk onderzoek

Zonnepark Nergena kan de basis van belangrijk landelijk onderzoek naar zonnevelden, bodemkwaliteit en biodiversiteit worden. De vraag is nu, wil Ede deze kans nu verspelen? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt 3,6 miljoen euro subsidie beschikbaar aan een samenwerkingsverband van LC Energy, TNO, Wageningen University & Research, Eelerwoude en SolarCentury.

Natuurgebied

Aan de andere kant, gaat er een stuk aanzien van de natuur in de Gelderse Vallei veranderen in het gebied Nergena. De verandering zal voornamelijk het aanzicht zijn en hebben omwonende daar veel problemen mee. Hun mening is, ‘kijk eerst eens naar stallen en gebouwen om zonne-energie panelen te plaatsen’. Of de gemeenteraad van Ede een uniek stuk natuur inlevert voor stikstofvrije en emissie loze energie, wordt over twee weken bekent.

Lees ook:

https://ede.nieuws.nl/nieuws/33546/miljoenensubsidie-voor-belangrijk-onderzoek-zonnepark-nergena/

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden