Ede introduceert puntensysteem voor natuurinclusief bouwen

Foto: Ede.nieuws.nl

De gemeente Ede introduceert een puntensysteem voor natuurinclusief ontwerpen en bouwen. Particuliere bouwers en projectontwikkelaars kunnen met behulp van het systeem maatregelen in hun bouwproject verwerken, die de biodiversiteit in de directe omgeving van het bouwproject ten goede komt.

Maatregelen

De maatregelen die ontwerpers kunnen nemen verschillen per gebied. In delen van Bennekom is het bijvoorbeeld gewenst om alles in het werk te stellen om huismussen en gierzwaluwen naar het zin te maken. In het landelijk gebied kan een investering in kruidenrijk grasland of een uilenkast punten opleveren. Welke maatregelen het beste passen bij welk gebied heeft Ede in beeld gebracht op een unieke biomorfologische kaart. Met deze kaart is het ecologisch functioneren van Ede zoveel mogelijk in kaart gebracht. Het aantal punten dat een plan moet scoren is afhankelijk van de investeringssom: hoe hoger dat bedrag, des te meer punten een project moet halen.” Het systeem komt eind april online en dan kan er mee worden gewerkt.

Houvast

Wethouder Willemien Vreugdenhil: ,,Het voelt vreemd om zo’n systeem middenin de corona-crisis te introduceren. We willen als college van B en W echter ook, waar dat kan, onze reguliere besluitvorming door laten gaan. Dit puntensysteem biedt ontwerpers houvast om die maatregelen in te passen in het hun ontwerp, waar de biodiversiteit daadwerkelijk mee geholpen is.”

Edese stikstofaanpak

Natuurinclusief bouwen is een belangrijk onderdeel van de Edese Aanpak Stikstof. Bij zeer beperkte overschrijdingen van de stikstofnorm in de bouwfase, kunnen natuurinclusieve en energieneutrale maatregelen ertoe leiden dat de biodiversiteit behouden blijft en er alsnog kan worden meegewerkt aan een plan.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden