Raad Ede wil actieplan tegen bijstandsfraude

In de gemeenteraad van afgelopen donderdag 28 november discussieerde de gemeenteraad over een actieplan tegen bijstandsfraude. De controle van bijstandsfraude was de afgelopen tijd in Ede onder de maat.

Betere handhaving

Het grote deel van de partijen zijn blij met het nieuwe plan om beter te handhaven, al vinden ze wel dat mensen niet te snel het stempel ‘fraudeur’ moeten krijgen.

Het nieuwe plan is: Dat er jaarlijks in een gesprek met de gemeente gekeken wordt of iemand nog wel recht heeft op een uitkering. Ook zullen er themacontroles ingezet worden.

Themacontroles

Er kunnen door bevoegde ambtenaren huisbezoeken worden gedaan bij een vermoede van fraude en wordt er gecontroleerd op bezittingen en voertuigen op naam.

Ellen Out van GroenLinks is kritisch over de nieuwe gang van zaken. De partij wil geen huisbezoek of sociale recherche, behalve als er echt hele sterke aanwijzingen voor fraude is. GroenLinks vindt het nu nog onduidelijk wanneer de gemeente dat soort controles mag uitvoeren. Ook Dirjanne van Drongelen van de ChristenUnie sluit zich bij dit standpunt aan.

Wethouder Hester Veltman

Wethouder Hester Veltman zei donderdagavond in de raadsvergadering. “Als iemand een keer een onbedoelde fout maakt, komt er niet een hele berg van controles over hen heen. En bovendien kunnen zulken zware vormen van controle niet ‘zomaar’ ingezet worden. Pas als er een zware verdenking is van fraude”, zegt de wethouder.

Over twee weken besluit de gemeenteraad definitief over het actieplan rond bijstandsfraude.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden