Kindercollege Ede gaat jaar langer door

Foto: Gemeente Ede

Ede heeft sinds juli 2018 een Kindercollege. Kinderburgemeester Lisa en de vier kinderwethouders Nora, Necati, Iris en Max-Merijn hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten. Van vele vergaderingen en recepties tot een vuurwerkcampagne en aandacht voor het schoolzwemmen. De jonge bestuurders hebben hart voor de publieke zaak en zijn nog lang niet klaar. Daarom hebben ze samen met het college van B&W en raadsleden Charifa el Kaddouri en Daan Westrate besloten om de ambtstermijn met een jaar te verlengen.

 

Ja, ik wil!

Toen burgemeester René Verhulst vroeg of ze door wilden gaan twijfelden ze geen seconde. Kinderwethouder Nora: ,,Natúúrlijk willen we een jaar langer door, want het is super gaaf om deel uit te maken van het Kindercollege’’. Necati vult aan: ,,Ik ging er vanuit dat wij het proefjaar waren en dat onze feedback gebruikt zou worden voor het volgende Kindercollege. Ik ben blij dat we nog een jaar langer door mogen om aan mooie plannen voor gemeente Ede te werken’’. Kinderburgemeester Lisa is het hier mee eens: ,,Het is een eer om nog een jaar mee te mogen denken over wat er anders kan in gemeente Ede”. Kinderwethouder Iris gaat als enige niet door met het Kindercollege, omdat ze naar de brugklas gaat en meer tijd wil besteden aan haar hobby’s.

 

Hoogtepunten eerste termijn

Het Kindercollege was aanwezig bij allerlei belangrijke momenten, waaronder de Airborne, Heideweek, de Nationale Dodenherdenking en de opening van de eerste Kinder MTB-route. Ook bouwden ze flink aan hun imago door interviews te geven en mee te spelen in het Edese Sinterklaasjournaal. Achter de schermen werkten ze hard aan maatschappelijke vraagstukken. Ze creëerden een online vuurwerkcampagne om inwoners van Ede te waarschuwen voor de gevaren van vuurwerk en tekenden samen met zwembad de Peppel een intentieverklaring over het schoolzwemmen. Op dit moment helpt het Kindercollege de organisatie van de Avondvierdaagse met een campagne over het schoonhouden van de routes.

 

Meer ideeën dan tijd

Gezondheid en bewegen zijn belangrijke speerpunten van het Kindercollege. Max-Merijn: ,,We lopen over van de goede ideeën. Ik wil bijvoorbeeld graag meedenken over een trimbaan voor kinderen. Ik vind de Kinder MTB-route helemaal te gek, maar het lijkt me goed als er nog meer mogelijkheden voor kinderen komen om veel te bewegen. ’’ Het Kindercollege werkt tevens aan ideeën voor meer speeltuinen voor oudere kinderen, zoals een voetbalkooi. Necati wil dit jaar gebruiken voor een rookvrije zone bij zijn huidige basisschool. ,,Daar was ik al mee bezig, maar door andere activiteiten is het nog niet gelukt om de rookvrije zone te realiseren’’.

 

Trots op het Kindercollege

Eind 2017 werd vanuit verschillende raadsfracties een Kindercollege voorgesteld. Het doel van dit project: basisschoolleerlingen meer leren over het reilen en zeilen van een gemeente. Raadsleden Charifa el Kaddouri en Daan Westrate: ,,We hadden niet gedacht dat dat zo goed zou uitpakken.” Burgemeester René Verhulst is ook trots op zijn jonge collega’s: ,,Op een leuke en speelse manier werken zij aan onderwerpen waar jongeren zich mee bezig houden. Ik ben blij dat ze nog een jaartje de kans krijgen om hun ingezette werk door te zetten. En daarna verwacht ik weer een nieuw college te mogen begroeten.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden