Wethouders coalitiepartijen voeren druk op richting kabinet rond jeugdzorg en GGZ

Wethouder Leon Meijer
Wethouder Leon Meijer
Foto: Ede.nieuws.nl

Ruim 250 wethouders zetten handtekening onder open brief aan kabinet voor meer financiële middelen voor de jeugdzorg en de GGZ.

Ruim 250 wethouders van de coalitiepartijen CDA, CU, VVD en D66 laten middels een open brief weten dat zij van harte achter de brief van de VNG over de tekorten op de jeugdzorg en GGZ staan. Met deze brief steunen en onderstrepen zij de eerder verstuurde brief van de VNG die deze oproep ook al deed. De wethouders maken zich grote zorgen over de tekorten. Ze laten het kabinet weten nog steeds heel gemotiveerd te zijn om zich in te zetten voor een beter jeugdzorgstelsel maar dat niet te kunnen zonder voldoende (structurele) middelen. De wethouders vragen hun eigen partijgenoten om landelijk geld vrij te maken voor de zorg aan deze kwetsbare jongeren.

 

‘Het water staat ons aan de lippen’

Met hun handtekening onder de brandbrief voeren de wethouders van de coalitiepartijen de druk op het kabinet op. Maar eensgezind zeggen ze niet anders te kunnen. “De open brief van de wethouders van de coalitiepartijen aan het kabinet is een signaal vanuit bittere noodzaak. Zo doorgaan is onverantwoord, het water staat ons aan de lippen” aldus de wethouders. Overal in het land moeten gemeenten vanwege de grote financiële tekorten bezuinigen op zaken die ze juist hard nodig hebben om in de toekomst zorgvragen te voorkomen. Armoedebestrijding, bibliotheken, veiligheidsbeleid, niets blijft ongemoeid. Dit leidt tot veel onbegrip in de samenleving.

De wethouders geven aan zich tot het uiterste in te zetten om kwetsbare kinderen en jongeren te ondersteunen, maar als het budget daarvoor niet voldoende en structureel wordt aangevuld vanuit het Rijk, ze voor een onmogelijke opdracht worden geplaatst. Ze hopen dat hun partijgenoten in het kabinet en de coalitiefracties de handschoen oppakken.

 

Wethouder gemeente Ede Leon Meijer (CU); Ik ondersteun en onderstreep de noodkreet aan het Rijk graag. Goede steun en zorg voor onze jongeren is essentieel. Als het Rijk niet over de brug komt staat die zorg onder druk. Gemeenten doen er alles aan om hun financiële situatie op orde te hebben en houden, maar door de tekorten op jeugdzorg lukt dat niet.

 

Wethouder gemeente Enschede Eelco Eerenburg (D66); Sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg bereiken we 12% meer kinderen. Dat is geweldig, want we wilden ook laagdrempelige hulp bieden. Deze groei krijgen we echter niet financieel gecompenseerd. Daarvoor vragen de gemeenten compensatie vanuit het Rijk. Daarnaast moeten en willen we als gemeenten stevig aan de slag om het te complexe stelsel te versimpelen. Want elke euro aan bureaucratie gaat niet naar de zorg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen