Herdenking Huzaren Monument op de Ginkelse Heide Ede

Foto: Ede.nieuws.nl

Op vrijdag 10 mei om 11.00 uur vond er een herdenking plaats bij het Huzaren Monument bij Juffrouw Tok aan de Verlengde Arnhemseweg. Burgemeester René Verhulst hield een toespraak. Verder zijn er kransleggingen geweest.

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. De Veluwe wordt verdedigd door het 4e Regiment Huzaren dat is gelegerd in Ede. Men verwacht dat de vijand vanuit Oosterbeek zal oprukken over de N224. Er wordt een eskadron gestuurd om deze toegang naar Ede te verdedigen. Maar de druk is groot. Er is veel vijandelijk vuur en het is duidelijk dat de Duitsers snel en goed bewapend zijn.

Op een gegeven moment wordt een groot deel van het eskadron terug geroepen. Slechts vier mannen blijven achter bij Juffrouw Tok. Drie van de Huzaren, Van Limburg Stirum, Bonkerk en Dijkers sneuvelen, gedood door de vijand. Slechts één, Kuperus, overleeft het door de alerte reactie van de toenmalige eigenaar van herberg de Zuid Ginkel nu Juffrouw Tok. De eerste slachtoffers op Edes grondgebied van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen.

Markante plek

De herdenking vond plaats op een markante plek. Dé plek waar de oorlog begon voor Ede, de plek waar in september 1944 meer dan 2000 para’s landden op de Ginkelse Heide en waar op 17 april 1945 de bevrijders, de Britse infanterie divisie Polar Bears, richting Ede trok.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden