Ede is Bijvriendelijke gemeente

Foto: Gemeente Ede

Ede is door Nederland Zoemt erkend als Bijvriendelijke gemeente

Kinderen uit groep 5/6 van basisschool de Lettertuin hebben dat vandaag gevierd door bloembollen te planten. Zo is er ook in het vroege voorjaar voedsel voor bijen. Veel bijen worden bedreigd. Daarom is het belangrijk om beschermingsmaatregelen te nemen.

Maatregelen

De gemeente Ede doet veel om het bijen naar de zin te maken. Door te zorgen voor voldoende verschillende bomen en planten waar ze voedsel vinden. En ook het bieden van goede plekken waar ze hun nest kunnen bouwen. “Ook het ecologisch bermbeheer is belangrijk voor een goede bijenstand. We zijn dan ook trots dat we officieel zijn erkend als Bijvriendelijke gemeente”, aldus wethouder Willemien Vreugdenhil.

Soorten

In Ede komen maar liefst 139 soorten wilde bijen voor. De zandbij komt hier het meest voor, gevolgd door de groefbij en de wespbij. En van de dikpootbij is er maar eentje gevonden.

Voedsel

80% van onze voedselgewassen wordt bestoven door insecten als de wilde bij. De appel waar je in bijt, de aardbeien onder je slagroom en de kers op je taart. Ze groeien alleen als de bloemen ervan worden bestoven. Wilde bijen doen dit graag en helemaal gratis! Ze zijn dus heel belangrijk voor de productie van ons voedsel.

Actie

Bijen hebben het moeilijk. In totaal zijn er 358 soorten, waarvan de helft bedreigd wordt. Kom ook in actie om de wilde bij te helpen. Ben je benieuwd wat andere mensen al doen? Of wil je graag meer weten over wat jij kan doen om te helpen? Op www.nederlandzoemt.nlstaat alle info. Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden