Ede pakt Japanse Duizendknoop slim aan

Foto: Ede.nieuws.nl

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende woekerplant die veel overlast en schade veroorzaakt. Dat gebeurt in tuinen, openbaar groen, aan gebouwen, bestrating en in de natuur.

Daarom gaat Gemeente Ede deze planten eenmaal per jaar gericht injecteren met kleine hoeveelheden glyfosaat. Daardoor gaat alleen de Japanse Duizendknoop dood, zonder risico voor mens, dier of andere planten.

Wethouder Lex Hoefsloot, verantwoordelijk voor het beheer van de openbare ruimte: “Bestrijding is hard nodig. De schade in de natuur loopt snel op, net als, in het openbaar groen en in veel Edese tuinen. Als er eenmaal ergens Japanse duizendknoop zit, gaan daar Nederlandse plantensoorten dood. Alleen duizendknoop blijft dan over, waardoor de biodiversiteit verdwijnt. Ondergronds zorgen de wortels met hun enorme groeikracht voor een snelle verspreiding. Ze zijn in staat funderingen, wegen en muren te breken, want ze groeien in de kleinste kieren.”

Efficiënte bestrijding

“Maaien helpt alleen maar oppervlakkig, ondergronds groeit de plant dan hard verder. Alle andere methodes leveren op z’n best tijdelijk effect op. Injecteren met glyfosaat is de enige definitieve methode die efficiënt werkt, zonder schade voor de omgeving. Dat is de slimste oplossing. Uitgraven kan weliswaar ook, maar dat is vele malen duurder en lastiger. Elke minuscule plantenrest die per ongeluk blijft zitten, groeit dan snel weer uit tot een complete plant”, zo licht wethouder Hoefsloot toe.

Burgers en bedrijven

“De gemeente zorgt voor bestrijding in het openbaar groen, maar daar houdt de Japanse Duizendknoop natuurlijk niet op. Daarom hebben we op de gemeentelijke website een digitaal loket met informatie en instructies voor bewoners en bedrijven. Alle bekende groeiplaatsen staan op een openbare overzichtskaart en nog onbekende groeiplaatsen kunnen bewoners aan de gemeente doorgeven via een meldingsformulier.”
Voor particulieren is er een subsidiefonds, zodat zij de bestrijding zelf makkelijker kunnen oppakken. Via aanmelding kunnen particulieren zich opgeven voor een bestrijdingsronde op privaat terrein.

Nu ingrijpen

“Ingrijpen moet echt – en wel nu”, aldus Hoefsloot. “De verspreiding van de Japanse Duizendknoop gaat ongelooflijk snel en de bestrijding is moeizaam. Door de ongebreidelde groei kunnen onveilige situaties ontstaan voor verkeer en bijvoorbeeld technische constructies. Door nu in te grijpen voorkomen we dat, maar ook voorkomen we dat het areaal zich nog verder uitbreidt. Ieder bedrijf dat in het openbaar groen werkt, weet hiervan.”
Deze nieuwe aanpak van de Japanse Duizendknoop beslaat een periode van 3 jaar. Daarna wordt de aanpak geëvalueerd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen